För hyresgäster

Huset & gården

Här har vi samlat information som vad som gäller kring de gemensamma ytorna i huset och på gården. Du hittar information om bland annat parkeringsplatser, odling, rökning och störningar. Om du vill veta mer om sådant som är specifikt för just ditt kvarter så hittar du det under Våra områden i menyn och där väljer du ditt kvarter.

Fågelmatning

Du får inte mata fåglar i anslutning till din bostad eftersom råttor och möss gärna dras till fågelmaten.

Förråd

Om du är i behov av ett extra förråd så är det i vissa bostadsområden möjligt att hyra ett förråd till. För att få hyra ett förråd behöver du ställa upp dig i förrådskön och samla poäng vilket du gör på Mina Sidor.

Grillning

Framförallt på sommaren är vi många som vill njuta av grillad mat. För din egen och dina grannars säkerhet vill vi att du tänker på några saker före du lägger maten på grillgallret:

 • Vill du grilla på balkongen kan du göra det med en el-grill, men ta hänsyn till grannarna så att de slipper få in matos i sina lägenheter.
 • Kol- eller gasolgrill kan lätt bli en brandfara och därför är de endast tillåtna i ”radhus-liknande områden” med gott om yta.
 • Placera grillen på stadigt underlag och se till att grillen inte är i närheten av något som kan fatta eld. En olycka händer så lätt och eld sprider sig snabbt.
 • Lämna aldrig en tänd grill utan uppsikt. Se till att grillen är ordentligt släckt när du lämnar den, brandfaran är särskilt stor under torra perioder.
 • Behöver du någonstans att förvara din gasolbrännare så kan du göra det på altanen. På grund av brandrisken är det inte tillåtet att förvara dem i förråd eller lägenhet.

Gården

Du och dina grannar delar på gården och därför är det viktigt att ni månar om att gården är en trevlig plats att vistas på.

 

 • Gården är ert gemensamma ansvar, tänk på att hålla gården ren och prydlig
 • Högljudda diskussioner eller lekar kan höras ännu mer på en innergård på morgonen eller under kvällstid när det är tyst runtomkring, så tänk på att visa respekt mot varandra.

Husdjur

På gården är det viktigt att tänka på att:

 • Djuren får inte springa lösa.
 • Det är särskilt viktigt att de hålls borta från barnens lekplatser.

Odling

Vill du odla i ditt kvarter? Vi vill gärna att du hör av dig om du är intresserad av att odla där du bor så kan vi titta på att ställa dit pallkragar eller ordna med annan form av odling. Gör en intresseanmälan till Eva Torell på eva.torell@eidar.se

P-plats och garage

Som hyresgäst hos Eidar kan du hyra fordonsplats i form av garage, carport och parkeringsplatser med eller utan elstolpe för kupévärmare. Utbudet av fordonsplatser varierar mellan våra olika bostadsområden, och för att kunna söka så måste du vara registrerad i vår fordonskö. I kvarter med många lediga platser kan personer som inte är hyresgäster hos Eidar få hyra parkeringsplats, Eidar förbehåller sig dock rätten att säga upp parkeringsplatsen om efterfrågan från hyresgästerna ökar.

 

Läs på skyltar vad som gäller för regler gällande parkering och trafik i ditt kvarter, vi ska undvika biltrafik på våra gårdar och parkering på gården är i regel endast tillåten vid i och urlastning.

 

Elbil

Har du eller kommer du skaffa en elbil och vill ha en laddstolpe till din elbil är du välkommen att kontakta Eidar.

 

Tänk på detta när du använder din parkeringsplats eller garage

 • En carport eller ett garage är en förvaringsplats för bilen och om plats finns även för ett par extra däck, inte för annan förvaring.
 • Uttaget för motorvärmare är till för just motorvärmare och får under inga omständigheter användas för att ladda en elbil med då det kan börja brinna.

Rökning och cigarettfimpar

Våra gemensamma ytor såsom entréer, trapphus och tvättstugor är rökfria platser. För våra barns skull så är alla Eidars lekplatser rökfria.

 

Det är tillåtet att röka utomhus, till exempel en bit ifrån entrén men tänk på att städa undan fimpar efter dig, de ska slängas på anvisade platser eller bland soporna.

Sophantering

I anslutning till din fastighet finns det sophus. Förpacka dina sopor väl i olika påsar. För att förhindra läckage av soporna, knyt en dubbelknut på dina soppåsar. Matrester ska slängas i bruna påsar som finns att hämta på avisade platser för ditt kvarter.

 

Det är inte tillåtet att ställa kartonger, glas, metall eller annat skräp på marken intill sophusen eller kärlen. Dessa sopor hänvisar vi istället till närmaste återvinningsstation. Dessutom finns återvinningscentralen Returen, belägen på Håjums industriområde, där du kan slänga grovsopor som möbler, cyklar, leksaker och datorer.

 

Filmen finns textad på svenska, engelska, arabiska och somaliska. På kugghjulet kan du slå på undertexterna.

Störningar

Att bo i en lägenhet nära andra människor är inte alltid helt problemfritt. Som grannar är vi med och skapar varandras boendemiljö och det är viktigt att visa hänsyn och tänka på hur ens egna beteende påverkar grannarna.

 

Om du tycker att dina grannar väsnas för mycket kan du göra en störningsanmälan via Mina sidor, eller genom att ringa oss på 0520-877 00. För öppettider se Kontakta oss

 

Om du stör dina grannar och de gör en störningsanmälan kommer en vakt komma ut för att konstatera störningen. Andra bekräftade störningen så kommer du få betala 1075 kr (år 2019).

Trapphuset

Du och dina grannar delar på trapphuset och därför är det viktigt att alla bidrar till att det blir ett trevligt utrymme. Tänk på några saker:

 

 • Trapphuset ska vara en trygg plats och för att göra det lättframkomligt för såväl er som för utryckningspersonal och städpersonal så ska trapphuset vara tomt. Enligt lagen om brandsäkerhet får inga föremål så som till exempel barnvagnar, cyklar eller dörrmattor förvaras i trapphuset. Eidar har rätt att ta bort föremål som förvaras i trapphuset.
 • Ofta är det ett ekande ljud i trapphuset som hörs väl in i lägenheterna, tänk därför på att inte vistas mer än nödvändigt i trapphuset.
 • Lås entrédörrar för er säkerhets skull. Vi och ni vill inte att obehöriga går in i trapphuset och därför är det viktigt att låsa entrédörrar och allmänna utrymmen efter sig. Ha respekt för låsta dörrar och lägg inte dörrmatta, pinnar eller annat emellan för att hålla entrédörren öppen.

 

I trapphuset finns även en trapphustavlan eller trapphuslist, det är här du hittar kontaktinformation och meddelanden från Eidar.

Tvättstuga och tvättider

Hur du bokar tvättstuga och hur lång tvättid du har skiljer sig åt mellan våra olika kvarter. Tänk på att tvättstugan är ett gemensam yta där vi visar varandra respekt genom att alla håller sin tvättid och städar i ordning tvättstugan efter sig.

 

Filmen finns textad på svenska, engelska, arabiska och somaliska. På kugghjulet kan du slå på undertexterna.