Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny Hoppa till vänstermeny

Hyresgäster som sprider lugn

På pappret har personerna vi möter inte mycket gemensamt. De är i olika åldrar, kommer från olika delar av Trollhättan, har olika familjesituationer, intressen och olika kulturella bakgrunder. Men i verkligheten är gemenskapen stor. Gemenskapen i gruppen som trygghetsvandrare i Trollhättan.

Här berättar fyra av Eidars många trygghetsvandrande hyresgäster om varför de valt att trygghetsvandra och hur de upplever det.

- Det roligaste med att trygghetsvandra är att träffa människor, säger Aldina Ramic som sedan ett par år tillbaka försöker trygghetsvandra minst ett par gånger i månaden.

- Ingen dag är sig lik. Det händer alltid något, även om det sällan är något dramatiskt. Men jag känner mig alltid trygg. Vi går alltid minst två och två och vi har fått utbildning i både hjärt- och lungräddning och i att släcka bränder. Dessutom har vi fin kontakt med både Polis, Räddningstjänst, vaktbolag och Trollhättans Stad, säger Aldina.

Khurram Abbas kom till Sverige år 2019 och hörde då talas om konceptet Trygghetsvandrare. Han visste inte riktigt vad det innebar men träffade stadens Trygghetssamordnare Gigi Cederholm för att få veta mer.

- Jag ser det som en viktig uppgift att vara med och bidra till tryggheten i Trollhättan. Men det har också varit väldigt fint för mig personligen, eftersom jag har lärt känna många människor i Sverige.

Veteranen i gänget är Glenn Billestedt Risto som började trygghetsvandra tillsammans med sin fru redan för sex år sedan. Han har själv barn i övre tonåren och en 20-åring hemma och uppskattar att det finns vuxennärvaro på stan sena kvällar.

- Det bästa tycker jag är när det kommer fram ungdomar och tycker att vi gör ett bra jobb och är glada över att se oss, säger Glenn.

Gruppindelning utifrån var man bor
Fadumo Ise tillhör Kronogårdsgruppen och har trygghetsvandrat i fem år och märker av att trygghetsvandrarna har en lugnande effekt.

- Jag vet en gång när vi såg några barn som retades med ett annat barn och hade tagit hans fotboll. Det räckte med att barnen såg oss så lämnade de tillbaka bollen och bad pojken om ursäkt.

Aldina, Khurram och Glenn tillhör Centrumgruppen. Man delas in i grupptillhörighet utifrån vart man bor. Även om man vandrar i olika delar i staden, utifrån sin gruppindelning så är man inte okända för varandra. Alla som ska vandra under kvällen möts upp på Villa Stranna för kaffe, småprat och för att planera upplägg för kvällen. Västtrafik låter alla som trygghetsvandrar åka gratis under kvällen.

- Människorna som ställer upp gör det på sin fritid och utan att få lön. Då är det viktigt att de kan röra sig obehindrat under kvällen utan att det kostar pengar. Det har dessutom en väldigt lugnande effekt när det kommer ett par trygghetsvandrare ombord på bussen. Så det är en vinst för alla, berättar Gigi Cederholm.

- En annan sak som kan vara bra att veta om det är någon som funderar på att bli trygghetsvandrare är att man är försäkrad under tiden man vandrar.

Obligatorisk utbildning
Alla som vill bli trygghetsvandrare får gå en tretimmarsutbildning, där man träffar bland annat Polisen och Räddningstjänsten och får lära sig om bemötande, förhållningssätt, att släcka brand, hur man larmar och så vidare. Dessutom erbjuds alla utbildning i Hjärt- och lungräddning.

- Det är en väldigt bra utbildning säger Khurram. Den har gett mig trygghet och kunskap att ta med mig när jag vandrar på stan. Men den hjälper mig även i vardagen. Jag vet hur jag ska agera om till exempel en granne blir sjuk eller skadar sig.

Många nya bekantskaper
Glenn säger att folk på stan känner igen trygghetsvandrarna i sina orangea västar och det är vanligt att folk söker upp dem för att prata lite. Fadumo känner igen många av barnen och ungdomarna i de olika kvarteren som hon vandrar i om kvällarna. Många av ungdomarna känner i sin tur till Fadumo.

- Ibland kommer det fram barn och ger oss en kram. Det känns bra. Då vet jag att vi gör ett bra jobb.

Gigi håller med.

- Ja, man möts av mycket värme och kärlek när man trygghetsvandrar. Jobbet vi lägger ner är väldigt uppskattat av många Trollhättebor.

- Det bästa tacket är när ungdomarna kommer fram och säger, ursäkta uttrycket ”Fy, fan vilket bra jobb ni gör!” Det tycker jag känns super! avslutar Glenn.

Det bästa tacket är när ungdomarna kommer fram och säger, ursäkta uttrycket ”Fy, fan vilket bra jobb ni gör!” Det tycker jag känns super!

Vill du bli trygghetsvandrare?

Det viktiga uppdraget som Trygghetsvandrare är ideellt (det betyder att du inte får betalt) och helt frivilligt. Du är varmt välkommen att delta så ofta du har tid, lust och möjlighet. Det enda kravet är att du ska trygghetsvandra minst ett par gånger per år och prata/skriva svenska. Du vandrar alltid i sällskap.
Några viktiga saker att veta för dig som är intresserad av att bli Trygghetsvandrare:

  • Du får obligatorisk utbildning under en kväll, där Polis och Räddningstjänst berättar om hur du bör tänka/agera i besvärliga situationer
  • Du får utbildning i att släcka bränder med brandfilt och släckare
  • Du erbjuds utbildning i Hjärt- och lungräddning
  • Du är försäkrad under vandringen
  • Du åker buss gratis med Västtrafik när du trygghetsvandrar
  • Du bjuds på fika när du deltar

Vill du veta mer?
Kontakta Gigi Cederholm, Trygghetssamordnare Trollhättans Stad, på 0520-49 79 77 eller gigi.cederholm@trollhattan.se
Eller läs mer på www.trollhattan.se/trygghetsvandrare