Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny
Ett litet modellhus i trä och en hög med pengar

När får jag reda på vad hyreshöjningen blir?

Hyresförhandlingen mellan Eidar och Hyresgästföreningen fick avbrytas då parterna inte kunde enas. Eidar har sökt medlingshjälp av tvistlösningsorganet HMK (Hyresmarknadskommittén). I HMK sitter representanter från branschorganisationen Sveriges Allmännytta och från Hyresgästföreningen, nu ligger frågan hos dem. I skrivande stund är det inte beslutat vad hyreshöjningen från 1 januari 2023 blir.

Hyresmarknadskommittén har diskuterat ett förslag, men då parterna där inte kunnat enas om det kommer Hyresmarknadskommittén att återuppta frågan om vilken hyreshöjning som ska gälla. Så fort förhandlingen är klar, troligen vecka 8-9, kommer du som är hyresgäst att få information om din hyreshöjning. Den gäller med retroaktiv verkan från 1 januari 2023.

Årets hyresförhandling sker i ett läge som är ekonomiskt betydligt tuffare än på länge. Kostnaderna för bygg och underhåll har skenat och även räntekostnaderna och taxorna för vatten, elnät, fjärrvärme och avfall har ökat mycket. Det här påverkar såklart våra kostnader för drift, underhåll och förvaltning. Samtidigt är vi medvetna om att det är ett besvärligt läge för många av er hyresgäster, så för oss är det viktigt att hitta en bra balans mellan våra kostnader och er situation. Det är viktigt att poängtera att Eidar inte höjer hyrorna för att öka sina vinster.

Vad avgör vad hyreshöjningen blir?

Årets hyresförhandling utgår ifrån fem faktorer:

  1. Taxebundna avgifter (t ex vatten, el, fjärrvärme och sophantering)
  2. Kostnader för förvaltning och underhåll
  3. Räntekostnadsutvecklingen
  4. Sveriges ekonomis utveckling i förhållande till befolkningen (BNP per capita)
  5. Den generella kostnadsutvecklingen i Sverige med hyresutvecklingen undantagen

Publicerad 2023-02-16