PROJEKT

Blåvingen - framtidens äldreboende

Äldreboendet i kvarteret Blåvingen på Lextorp består av 45 moderna och specialanpassade lägenheter. De är byggda på uppdrag av Trollhättans Stad och verksamheten flyttade in i lokalerna under februari 2019.

DOKUMENT

Ny teknik ger en tryggare vardag

Intill det nuvarande äldreboendet på Lextorp bygger Eidar 45 stycken nya lägenheter i kvarteret Blåvingen. Lokalerna blir helt anpassade efter verksamheten och stort fokus har lagts på ny teknik, både för att möta de boendes behov på ett bättre sätt och för att underlätta personalens vardag. Exempelvis bidrar ett sensorgolv till en ökad trygghet, då det känner av om en person ramlar och larmar personalen automatiskt.

 

Inbjudande utemiljö

På baksidan av huset kommer det att finnas två stora bakgårdar som inbjuder till umgänge med grannar och gäster. Förutom altan och balkonger kommer det finnas ett gårdshus där boende till exempel kan sitta och ta en kopp kaffe tillsammans. Förutom olika växter och planteringar kommer det även att finnas planteringslådor, fontän med vattenspel och trevliga vandringsgångar att njuta av.

Blåvingen är en del av vår satsning Hem till framtiden, som innebär att vi ska bygga minst 1000 nya hyreslägenheter runt om i Trollhättan de kommande åren. Det är vårt sätt att bidra till att staden kan utvecklas och växa till 70 000 invånare år 2030.

"Huset byggs enligt Miljöklass Silver, med högre energiprestanda och krav än i vanliga fall."

Hans-Åke Erlandsson, Projektledare Eidar

Med hållbarhet i fokus

Det två våning höga huset byggs enligt Miljöklass Silver, med lite högre energiprestanda och krav än de som brukar finnas i vanliga fall, berättar Hans-Åke Erlandsson, projektledare på Eidar. Stomme och bjälklag är gjort i trä och på taket läggs sedumtak, där örter, suckulenter och olika mossarter bildar en täckande och variationsrik grönska. Det är inte bara vackert att se på utan har en mängd olika fördelar. Sedum har bland annat en isolerande effekt och bidrar till en jämnare inomhustemperatur samt absorberar dagvatten på ett effektivt sätt.