Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny
Visionsbild över det nya boendet på Hagtornsstigen i Trollhättan. Vitt tvåvåningshus i vinkel med sedumtak

Allt klart för att påbörja bygget av demensboende på Stjärtmesen

På fastigheten Stjärtmesen 12 i Dannebacken finns idag omsorgsboendet Stavregården, Kastanjegården, Örtagården, Syréngården samt förskolan Örtagården. Nu kommer vård- och omsorgsboendet utökas med en till avdelning som är tillägnad demensboende.

Bygglovet för den nya byggnaden är klart och entreprenören är anlitad. Boendet byggs på uppdrag av Trollhättan Stad och kommer ge plats åt 45 lägenheter samt gemensamhetslokaler, personalutrymmen och mottagningskök. Huset kommer byggas i två plan och byggs av miljöhänsyn med trästomme.

Som tidplanen ser ut i dagsläget kommer markarbetena att påbörjas inom två veckor och huset kommer färdigställas i början av november 2020 för att överlämnas till staden i början av december.

Med människa och miljö i fokus

En viktig del i den nya byggnaden är att det ska vara enkelt för alla boende att komma utomhus.  Det kommer finnas dels en innergård som omsluts av husväggar och dels en omgivande gård. Det kommer även finnas ett inglasat uterum på plan två där de boende kan få känslan av att vara utomhus.

Ett annat viktigt krav i projektet är hållbarhet.

I det här projektet har vi ställt höga krav på såväl byggmaterial som hur materialvalen i huset påverkar de som bor där.
- Stefan Jansson, fastighetsutvecklingschef på Eidar

Byggnaden kommer certifieras enligt Miljöbyggnad Silver och byggnationen kommer även följa kraven för Sunda Hus klass A. Det innebär att vi sätter ribban högre gällande miljö än vad dagens lagkrav anger. Med Miljöbyggnad Silver höjer vi kraven för bland annat solskydd, ljudmiljö och ventilation och med Sunda Hus klass A, som är den högsta klassen, höjer vi kraven rejält gällande vilka material vi väljer. Materialen i klass A ska ha så låg negativ påverkan på miljö och människans hälsa som möjligt.

Förbättringar av trafiksituationen

Samtidigt som vi bygger kommer Eidar satsa på att förbättra trafiksäkerheten inom området. För att personal, leveranser och besökare ska ta sig till det nya boendet kommer Hagtornsstigen förlängas med en bilväg fram till boendet.  För att förbättra trafiksäkerheten för de boende i området kommer korsningen mellan Slättbergsvägen och Hagtornsstigen höjas för att bli ett naturligt farthinder, likaså kommer det genomföras trafikåtgärder mellan Örtagårdsvägen och Hagtornsstigen.

Parter i projektet

Nils Andreasson Arkitekter har ritat huset och Astor Bygg kommer vara totalentreprenör.

 

Publicerad 2019-03-01


Fler nyheter