Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny
Sanna Kårebrand med Eidars diplom för hedersutnämnandet för bolagets arbete med lönebildning

Eidar belönas med Fastigoprisets hedersomnämnande 2020

AB Eidar, Trollhättans Bostadsbolag har tilldelats Fastigoprisets hedersomnämnande för 2020 för bolagets arbete med lönebildning – processen som bestämmer lönerna på bolaget.

- Vi är stolta och glada över att få ta emot ett hedersomnämnande för hur vi arbetar med lönesättningen på Eidar. Det visar att vi har bra och väl fungerande rutiner och strukturer för hur lönerna sätts och utvecklas över tid, säger Sanna Kårebrand, HR-chef på AB Eidar, Trollhättans Bostadsbolag.


Syftet med Eidars lönebildning är att:
”genom en konsekvent process och strategiska rutiner för hur lönerna sätts, skapa de bästa förutsättningarna för att attrahera och behålla medarbetare med rätt kunskaper och erfarenheter för att verksamheten ska kunna bedrivas på bästa möjliga sätt.”

- En genomtänkt lönesättning bidrar till att utveckla hela Eidars verksamhet och motiverar medarbetarna genom att säkerställa att goda arbetsinsatser belönas. Det ska löna sig att göra ett bra arbete och ta ansvar för sina arbetsuppgifter, säger Sanna Kårebrand.


Rättvisa löner och löneutveckling

I Eidars motivering som lett fram till att Eidar fått Fastigos hedersomnämnande 2020 framgår att bolagets lönesättning tar hänsyn till skillnader och svårighetsgraden i arbetsuppgifter inom olika roller samt personliga färdigheter och uppnådda resultat. Lönerna sätts utifrån samma principer för alla medarbetare. Lönen sätts individuellt utifrån sakliga grunder, och lönepolicyn slår fast att löneskillnader aldrig får bero på kön eller andra diskriminerande faktorer.

Rutinerna för Eidars lönebildning grundas i en väl upparbetad struktur för alla steg i processen. Att ha en bra strategi och plan för arbetet är viktigt, inte minst ett år som detta då en extraordinär situation med en rådande pandemi gör att ingenting är riktigt som vanligt.

- Coronapandemin har gjort att de centrala förhandlingarna inte kunnat ske som vanligt i år och blivit försenade vilket i sin tur leder till att även löneprocessen på alla medlemsföretag ligger efter. Nu hoppas vi att de centrala löneförhandlingarna snart ska vara klara så att vi kan starta upp arbetet med årets löneutveckling på Eidar, säger Sanna Kårebrand.

Om Fastigopriset 2020

17 medlemsföretag var med och tävlade om årets Fastigopris i kategorin lokal lönebildning. Segern kammades hem av Gotlandshem. Men Fastigo ville även uppmärksamma två andra bostadsbolag som gjort stora insatser i arbetet med lönebildningen; AB Eidar, Trollhättans bostadsbolag och HSB Skåne. Båda dessa bolag tilldelades hedersomnämnanden för sina insatser.

Publicerad 2020-11-26