Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny
Foto över fasaden till Eidar center, med Eidars logga mot en blå himmel

Eidar först i Sverige att teckna Kommuninvest ”Lån för social hållbarhet”

AB Eidar, Trollhättans Bostadsbolag blev först ut med att få godkänt till det helt nya ”Lån för social hållbarhet” som erbjuds Sveriges kommuner, kommunala bolag och regioner.

Hösten 2020 blev Eidar, Trollhättans Bostadsbolag tillsammans med Botkyrkabyggen allra först att godkännas för ”Lån för social hållbarhet”.

Eidars lån gäller en investering där bostadsbolagets huvudkontor har flyttats till stadsdelen Lextorp för att skapa en positiv dynamik kring Granngården Centrum, en öde stadsdelsgalleria som under flera år kännetecknades av påtaglig otrygghet och en negativ utveckling.

- Sociala lån är en möjlighet för oss att satsa mer på detta viktiga område. Det är viktigt, eftersom vi ser att arbetet gör positiv skillnad i våra bostadsområden. Att vi nu är först i landet med att beviljas sociala lån är såklart en glädjande bekräftelse på att vi gör rätt saker, säger Anna Wänblom, Eidars chef för social hållbarhet.

Björn Bergstrand, Hållbarhetschef på Kommuninvest säger så här om Eidar:

- Eidar har beviljats Lån för Social Hållbarhet för den upprustning och utbyggnad av lokaler och iordningsställande av utemiljön som genomförts sedan 2016. Eidars val att etablera sig i området har skapat en grundtrygghet som motiverat andra aktörer och Granngården Centrum är nu en arbetsplats för ett par hundra personer. Närservice i form av Eidars kontor, vårdcentral, apotek, restaurang, närlivs och en lokal matproducent finns på plats. Det har i sin tur gett bättre förutsättningar för bland annat omsorgen gällande äldreboende och hemtjänst. De sociala värden som skapats inkluderar ökad sysselsättning, ökad närservice samt förbättrade förutsättningar för äldreomsorg och hemtjänst. Med ett levande centrum fungerar hela stadsdelen bättre.

Owe Lång, Eidars ekonomichef, välkomnar också de nya lånen.

– På samma sätt som vi gärna ser att en stor andel av vår lånestock är grön, och kopplad till miljö- och klimatsatsningar, ser vi gärna att lånestocken får en social stämpel, säger han.

 

Fakta Kommuninvest Lån för social hållbarhet:

Kommuninvest är kommunsektorns största kreditgivare och ett av Sveriges tio största kreditinstitut. 291 kommuner och regioner är medlemmar i Kommuninvest.

För godkännande krävs att investeringen och den sociala insatsen ska:

  1. Främja ett socialt hållbart samhälle genom utveckling av praxis, innovation och/eller ökad kvalitet med avseende på den fysiska investeringen, den sociala insatsen eller målgruppen.
  2. Ingå i låntagarens systematiska arbete för social hållbarhet eller bidrar till att utveckla ett sådant arbete
  3. Avse en definierad målgrupp
  4. Vara långsiktig
  5. Ha tydliga mål och inkluderar systematisk effektutvärdering.

 

Publicerad 2020-10-21