Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny
Miljöstation på Spaden kronogården

Eidar skapar bättre möjligheter för sopsortering

Nu har Eidar öppnat nya miljöstationer för bostadsnära sopinsamling vid Kronogårdens höghus och i kvarteret Spaden i stadsdelen Kronogården. Satsningen gör det enklare för hyresgästerna att sortera hushållsavfallet på rätt sätt så att det kan återvinnas.

De nya miljöstationerna är en del av bolagets satsning på sophantering. En satsning som bidrar till såväl ekonomiska som miljömässiga vinster. Idag sorteras en allt för stor del av hushållsavfallet på fel sätt. Om till exempel matavfallet inte är ordentlig sorterat går det inte att återvinna utan går till förbränning vilket medför ökade kostnader som drabbar hyresgästerna. Men även de miljömässiga skälen till satsningen väger tungt. Ekologisk hållbarhet är ett prioriterat område för bolaget och där spelar sophantering och återvinning en viktig roll.

- Ska vi klara detta arbete måste vi samarbeta med våra hyresgäster och underlätta för dem att källsortera. Vår interna paroll är att ”det ska vara lätt att göra rätt”, säger Daniel Ruus, distriktschef på Eidar.

Vid de nya miljöstationerna finns kärl för matavfall, restavfall, papper, tidningar, plats, färgat glas, ofärgat glas, metall, batterier samt glödlampor. Kärlen har rymliga underjordiska behållare som inte behöver tömmas lika ofta som de gamla sopkärlen. Fler möjligheter och bättre tillgänglighet underlättar för hyresgästen att slänga soporna på rätt ställe vilket ökar andelen som kan återvinnas. En bättre sortering tillsammans med glesare tömning innebär även en stor besparing av tid och pengar. Något som skulle kunna komma hyresgästen till del, exempelvis i form av mer tid för skötsel av bostadsområdet och den yttre miljön.

- En fördel med de stora sopbehållarna är att de inte blir fulla så fort, vilket minskar frestelsen att ställa soppåsen utanför kärlet. Idag tvingas vi lägga mycket tid på att städa upp sopor som hamnat på fel plats, säger Daniel Ruus.

Kommunikation är en viktig del av satsningen. Information om sopsortering och de nya miljöstationerna har skickats ut till berörda hyresgäster och när covid-19-situationen tillåter kommer Eidar att möta hyresgästerna på plats vid miljöstationerna för att ge råd och vägledning.

- Vi människor gör ju oftast som vi alltid gjort och detta handlar om att förändra ett beteende. Så vi ser det här som en långsiktig satsning där olika samverkande insatser tillsammans ska ge önskad effekt. Och vinsterna är som sagt stora, inte minst för våra hyresgäster som får en trevligare boendemiljö säger Daniel Ruus.

Näst på tur att få nya miljöstationer är kvarteret Sädesbingen på Kronogården, kvarteret Humlan på Sylte. Vid kvarteret Stensmedjan i centrum installeras löpande nya miljöstationer i samband med ett pågående ROT-projekt. Eidars mål är att senast 2024 ha bostadsnära sopsortering i alla egna kvarter med minst 100 lägenheter.

Publicerad 2021-03-15