Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny
Bild på A-huset på högskolans campusområde

Eidar startar arbetet med att bygga studentbostäder på Högskolan Väst

Nu kan det planerade arbetet med att bygga studentbostäder på Högskolan Västs campusområde starta. Efter beslut i Trollhättan Stad AB har nu Eidar Trollhättans Bostadsbolag köpt det så kallade A-huset av Kraftstaden Fastigheter och påbörjat omställningen till 35 studentlägenheter.

Det finns en gemensam ambition att utveckla Trollhättan som student- och kunskapsstad och att knyta samman campusområdet med stadskärnan. Studentbostäder på campus pekas ut som en av de viktigaste satsningarna för detta i den campusplan Högskolan Väst tog fram 2019 tillsammans med Trollhättans Stad, Kraftstaden och Eidar.

Kraftstaden som är fastighetsägare till Högskolan Väst har tidigare även ägt A-huset, men nu blir det alltså Eidar som tar över.

- Det här är ett viktigt steg i utvecklingen av högskolans campus och det är naturligt att Eidar blir förvaltare av A-huset nu när det ska bli studentlägenheter i byggnaden. De bedriver redan en bra verksamhet med studentbostadsuthyrning, säger Kraftstadens vd Anders Torslid.

Eidar har tecknat kontrakt med PC Byggservice som byggentreprenör och arbetet startar direkt. I huset blir det nu 35 mindre lägenheter i ett så kallat korridorsboende, där hyresgästerna delar toaletter, duschrum, tvättstuga, kök och gemensamhetsrum. Dessutom får huset ett nytt ventilationssystem, plats för cykelförvaring och soprum. Lägenheterna beräknas vara färdiga för inflytt till vårterminen 2024.

- Det blir ett socialt och prisvärt boende. På detta sätt stärker Trollhättan ytterligare sin position som en attraktiv studentstad, med ett rikt och varierat utbud av bostäder. Det hjälper oss även att fortsätta bidra till att Trollhättan klarar att uppfylla studentbostadsgarantin, säger Eidars vd Urban Blom.

A-huset byggdes 1936 i kvardröjande 20-talsklassicistisk stil och är K-märkt. Det innebär att det anses finnas ett kulturhistoriskt värde i att bevara husets karaktär, utseende och ursprungliga material med det mörka teglet, den ärgade kopparen och sitt karakteristiska klocktorn.

- Det är naturligtvis alltid en utmaning att bygga om äldre fastigheter och möta gällande krav. Vi kommer att skapa delvis nya planlösningar och till exempel byta ut alla fönster i fasaden som vetter åt nordväst. Men vi ska bevara så mycket som möjligt och vi kommer att vara trogna det estetiska uttrycket, Trollhätteborna kommer att känna igen sig, säger Eidars fastighetsutvecklingschef Eleonor Olofsson.

Huset är en anrik och välkänd byggnad i Trollhättans stadsbild på sin plats vid Drottningtorget. Här har tidigare Polhemsgymnasiet huserat och på senare år mödravårdscentral, Barn och ungdomspsykiatri (BUP) och studentkåren. BUP har nu flyttat till kvarteret Elefanten vid Nils Ericsonsgymnasiet och Mödravården till Oden. Studentkåren stannar dock kvar i A-huset.

- Med både studentlägenheter och studentkåren i huset skapar det förutsättningar för ett campus med liv och rörelse även på kvällar och helger, vilket skapar en trivsam boendemiljö för studenterna och även bidrar till ett levande centrum. Det här är bra för högskolan och för Trollhättan, säger Urban Blom.

Avtalsskrivning Kraftstaden - Eidar

Bildtext: På plats vid undertecknandet av affären av A-huset på högskolans campusområde var Kraftstadens ordförande Stenåke Kjell, Eidars ordförande Tony Georgiou, Kraftstadens vd Anders Torslid, Eidars vd Urban Blom och Eidars Fastighetsutvecklingschef Eleonor Olofsson.

Publicerad 2023-01-30