Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny
Fritidsledaren Therese hjälper 14-åriga Mustaf i studion

Fritidsgården Lexington välkomnar ungdomar i nya lokaler efter branden

Det är svårt att tänka sig att Lexington tragiskt nog brann ner till grunden för drygt ett år sedan när man ser de nya fina lokalerna och alla ungdomar på fritidsgården idag.

- Fritidsgården var som ett andra hem för många ungdomar och när den brann ner fanns ingen fritidsverksamhet i närområdet. Efter branden började vi direkt planera hur vi skulle få igång en fritidsverksamhet för ungdomarna på Lextorp igen, berättar Therese Högeteg, fritidsledare på Lexington.

Eidar har tillsammans med Trollhättans stad arbetat intensivt för att hitta en passande ny lokal för Lexingtons verksamhet efter branden. Parallellt med att olika lokaler utreddes startade Therese och de andra fritidsledarna en mobil fritidsgård och träffade ungdomarna utomhus på Lextorp. Efter ett tag stod det klart att lokaler som tidigare använts av Medborgarskolan och som motionsanläggning på Granngården centrum skulle kunna passa - med lite fantasi, kreativitet och ombyggnad.

- Vi har renoverat och anpassat för att lokalen skulle fungera som fritidsverksamhet och för att skapa fysiska förutsättningar för ungdomarna att kunna umgås och ha en meningsfull fritid här tillsammans, säger Evelina Prins, chef för distrikt Lokal & student på Eidar.

Samarbete över gränserna

Evelina, Therese och de andra fritidsledarna har arbetat i nära samarbete med planeringen och anpassningen av lokalerna. Även ungdomarna har fått tycka till om vad som ska finnas. Och i början av maj var Lexington redo att återigen ta emot ungdomar och ge dem en givande fritid.

- Det har blivit så fint här! Lokalerna är fräscha och välkomnande. Vi har god uppsikt över alla rum samtidigt som ungdomarna kan känna sig självständiga, kommenterar Therese.

Och att ungdomarna trivs i de nya lokalerna syns. Vid biljardbordet pågår en spännande match, vid ett bord sitter ett tjejgäng och snackar och från andra änden av rummet hör man en pingisboll studsa fram och tillbaka över ett pingisbord.

- Jag tycker det har blivit jättebra här på fritidsgården! Allra bäst är XBox-rummet där jag spelar FIFA med mina kompisar, säger 14-åriga Mustaf Mohamed som kommer till Lexington flera gånger i veckan.

Många uppskattar också att det finns produkter för att fixa håret och pysselmaterial. På Lexington kan de unga välja mellan många roliga aktiviteter, och fler kommer det att bli när coronasituationen tillåter. Då kommer de även kunna laga mat, baka eller köpa något gott från caféet.

- För att få ungdomarna att komma hit behöver vi erbjuda sådant de tycker är roligt. Men det viktigaste är inte vad det finns på fritidsgården, utan att ungdomarna känner sig välkomna och trivs här, säger fritidsledaren Therese.

Och kommer, det gör ungdomarna. Under coronapandemin får max 21 ungdomar och tre personal vistas på fritidsgården samtidigt. Tidigt på eftermiddagarna kommer främst ungdomar från årskurs sex, efter 18 är det dags för dem att ge plats åt de lite äldre. Majoriteten kommer från närområdet, men det kommer även elever från Sylteskolan och Nya skolan. På Lexington är alla välkomna från årskurs 6 till 17år.

Publicerad 2021-05-20