Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny
Hyresgästen Eva Bilstrup vid odlingslotterna i kvarteret Bäckelyckan

Gemenskapen frodas vid odlingslotterna

Sockerärterna har tittat upp ur jorden i odlingslotten som Eva Bilstrup hyr hemma i Bäckelyckan och snart ska tomatplantorna sättas ut. Men här växer inte bara grönsaker, utan också vänskap. Eva är med i Bäckelyckans lokala Hyresgästförening som tagit initiativet till odlingslotterna.

Hon har tidigare odlat i en pallkrage under sin balkong och är en av åtta hyresgäster som tagit chansen att hyra odlingslotterna som Eidar gjort i ordning i kvarteret.

Eidar erbjuder sedan ett par år tillbaka alla hyresgäster möjligheten till stadsnära odling i det egna kvarteret, utifrån de förutsättningar som finns just där.

- Odlingslotterna har blivit en mötesplats som skapar gemenskap och samtal mellan oss som bor här. De gör att vi kommer ut och ses, berättar Eva.

Bredvid odlingslotterna står två bord där Eva och hennes grannar kan sitta och prata. En liten bit bort blommar fruktträd och buskar där boende får plocka och äta frukt och bär. Och det är något visst med att äta sådant som odlats på den egna gården.

– Jag ser fram emot att kunna dra upp en morot eller plocka sockerärter och äta här ute vid min odlingslott i sommar, säger Eva.

Vill du veta mer om hur du kan odla i ditt kvarter?

Kontakta Eva Torell, Eidars samordnare för yttre miljö: eva.torell@eidar.se

 

Publicerad 2021-05-28