Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny
katt som sover på ett element

Heta tips när kylan kommer

Vädret är växlande. Ena dagen är det varmt och nästa är det kallt. Det kan därför ta ett tag för värmesystemet i lägenheten att anpassa sig efter temperaturen utomhus och justera så att din inomhustemperatur blir rätt.

Din hand har en temperatur på cirka 37 grader. Om ditt element inte är varmare än handen upplever du att det inte avger värme. Men det gör det. Elementen justeras automatiskt efter utomhustemperaturen och anpassar värmen för att hålla temperaturen i lägenheten på minst 20 grader, som är Folkhälsomyndighetens rekommendation.

Smarta värmetips:

1. MÖBLERA LUFTIGT

Ställ möbler minst en decimeter från elementen. Luftcirkulationen är viktig för en bra värmespridning. Att ställa en soffa eller hänga tunga gardiner för nära ett element hindrar värmen från att nå ut i rummet och ger lägre rumstemperatur.

2. VÄDRA SNABBT OCH EFFEKTIVT

När du ska vädra så gör det rejält i 4–5 minuter istället för att låta ett eller flera fönster stå halvöppna en längre stund.

3. MÄT VÄRMEN RÄTT

Mät temperaturen mot en innervägg, minst 1 m från yttervägg och 1,5 m ovanför golvet. Visar termometern lägre än 20 grader, så kontrollera först elementet enligt nästa punkt.

4. KOLLA ELEMENTET

Kontrollera att termostaten står på max. Vrid termostaten från lägsta till högsta siffran 10-15 gånger och känn sedan med handen på röret vid golvet. Blir röret inte varmare på några minuter och temperaturen i lägenheten är under 20 grader, gör då en felanmälan på Mina sidor.

Publicerad 2024-10-02