Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny
Invigning av affärslokalerna i kvarteret Hackan med representanter för lokalhyresgästerna.

Invigning av affärslokaler i kvarteret Hackan på Kronogården

Den tredje oktober arrangerade Eidar Trollhättans Bostadsbolag invigning för lokalhyresgästerna i kvarteret Hackan på Kronogården, nästan på dagen ett år efter invigningen av lägenheterna i huset. Under sommaren har Arena Älvhögsborg, Alovia Vårdcentral, Apoteket Stjärnan och Mounas Café flyttat in i sina nybyggda lokaler. Abbe Market och Kronogårdskiosken, som båda varit etablerade på platsen i flera år, har fått ombyggda och uppfräschade lokaler.

Det blev en välbesökt invigning, i ett strålande höstväder, med inbjudna entreprenörer, politiker, lokalhyresgäster, medarbetare på Eidar, hyresgäster och Kronogårdsbor. Eidars kommunikationschef Hasse Skanse hälsade alla välkomna och Kommunstyrelsens ordförande i Trollhättan, Peter Eriksson inledde med ett tal. Han uttryckte att det var en glädjens dag och önskade de nyinflyttade företagen och butikerna lycka till.

- Dessa näringsidkare skapar liv och rörelse på platsen vilket gör Kronogården till en ännu bättre plats för alla som bor i stadsdelen. Gym, vårdcentral, café och butiker skapar dessutom goda förutsättningar för att locka hit folk från andra delar av stan, vilket skapar möten mellan olika trollhättebor. Detta är ett rejält lyft för hela denna fina stadsdel och därmed ett lyft för hela Trollhättan, säger Peter Eriksson, Kommunstyrelsens ordförande i Trollhättan.

Eidars fastighetsutvecklingschef Eleonor Olofsson, Skanskas distriktschef Anders Eriksson, projektchef Fredrik Werner och arkitektbyrån White Bruno Manrique-Carrera berättade om det stora projektet. Samtliga uttryckte en stolthet över resultatet och betonade att arbetet har präglats av dialog, hållbarhet och gott samarbete.

På plats för att representera nya och gamla lokalhyresgäster var: Jeanette Soprani, Arena Älvhögsborg, Cecilia Sandbeck, Alovia Vårdcentral, Mouna Abdallah, Mounas Café, Yashar Gusénow, Apoteket Stjärnan och Kaya Ali, Abbe Market. De fick komma fram till scenen där Eidars lokalchef Josefine Nordström överlämnade en inflyttningsgåva och hälsade dem välkomna.

- Utifrån projektets vision att skapa en levande mötesplats var ambitionen att samtliga näringsidkare som flyttade in i kvarteret Hackan skulle vara öppna, publika verksamheter med breda målgrupper, som kompletterar de butiker som redan fanns här. Och så har det blivit. Vi är väldigt glada för att just dessa verksamheter är inflyttade och igång, säger Josefine Nordström, lokalchef Eidar.

Efter att Kommunstyrelsens ordförande Peter Eriksson klippt bandet, med hjälp av en yngre hyresgäst, förklarades Hackans affärslokaler invigda. Därefter hade lokalhyresgästerna ”Öppet hus” där de visade upp sina verksamheter och marknadsförde olika erbjudanden. Eidar bjöd på tipspromenad och hos Arena Älvhögsborg arrangerade IFK Trollhättan och Somaliska Fotbollsföreningen olika aktiviteter.

Arbetet med kvarteret Hackan, som tidigare rymde äldreboendet Klockaregården, startade redan 2019 med en omfattande medborgardialog. Det hölls ett flertal dialogmöten med barn, ungdomar och vuxna från Kronogården och man gjorde en webbenkät som många kommuninvånare tog chansen att svara på. Representanter från Trollhättans Stad såväl som från Polismyndigheten bjöds in till dialog. Medborgardialogen blev en viktig del i en omfattande nulägeanalys som Eidar gjorde tillsammans med Skanska och arkitektbyrån White och blev utgångspunkten för visionen för hur kvarteret Hackan skulle utformas. Målet var att skapa en levande plats med liv och rörelse som många kan ha anledning att besöka. En trivsam plats som bidrar till att lyfta hela stadsdelen Kronogården. Visionen formulerades som: ”Kronogårdens hjärta - en plats där Trollhättan möts”.

Peter Eriksson klipper band i Hackan

Invigning Hackan Eleonor Skanska White Hasse

Invigning Hackan Bobussen

 

Publicerad 2024-10-08