Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny
Julbelysning på snötäckta trädgrenar

Julstämning i ditt kvarter även i år

I Eidars kvarter tänder vi traditionsenligt julbelysningen runt första advent. Eftersom väldigt många av Eidars hyresgäster ser julbelysningen både som viktig för trivsel, stämning och trygghet kommer julbelysningen att lysa även i år, trots att det är elspar-tider.

All Eidars utebelysning i juletid har led-lampor och förbrukar därför ytterst lite energi. Därför beslutade Eidar att trivselvinsten är så mycket större i förhållande till den lilla elbesparing vi skulle göra om vi inte tände julbelysningen.

Julbelysningen kommer inte att lysa dygnet runt utan tänds och släcks med gatu-belysningen, som i år tänds en halvtimme senare på eftermiddagen och släcks en halvtimme tidigare på morgonen. På så vis sparar vi el när förbrukningen är störst.

Julstämning och juleljus utan julgranar

Vi vill undvika att använda granar som fälls bara för att användas som julgranar under en kort period. Det beror på att vi inte vill såga ner träd i onödan. Granar och andra träd fyller en viktig funktion för vårt klimat eftersom de renar vår luft, tar upp och lagrar koldioxid och utgör en boplats för många fåglar och insekter. På så sätt är de viktiga för den biologiska mångfalden – en natur med många olika sorters växter och djur.

Genom att inte använda julgranar kan vi också undvika transporter som har en negativ inverkan på miljön.
Om det finns möjlighet att sätta upp belysning i befintliga träd på gården i ett kvarter så väljer vi det alternativet. Finns det inget träd för julbelysningen så använder vi en befintlig flaggstång, pergola eller en stor buske på er gård.


Eftersom vi kan sprida trivsel, ljus och julstämning utan att såga ner granar så sätter vi istället upp julbelysning i befintliga växter eller i flaggstänger.
Vi hoppas ni har förståelse för detta.

Publicerad 2022-11-11