Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny
Illustration över nya studentbostäder på Innovatumområdet

Klartecken för studentlägenheter på Innovatumområdet

Nu står det klart att det blir studentlägenheter på Innovatumområdet. Eidar har fått klartecken att gå vidare med projektet. Under förutsättning att detaljplanen vinner laga kraft kommer bygget starta i början av nästa år och beräknas stå klart strax innan årsskiftet 2020/2021.

Det blir strax över 140 smålägenheter där merparten är ett rum och kök med öppen planlösning. Lägenheterna kommer fördelas på tre punkthus med sex våningar vardera och med ett garage i markplan. Husen kommer byggas i modulform och med trästomme.

Det känns jättebra att vi kan komma igång med studentlägenheterna på Innovatumområdet. De behövs för att möta den ökade efterfrågan på studentbostäder i Trollhättan.
- Urban Blom, VD på Eidar.

Förutsättningarna är bättre nu än 2018

Studentlägenheterna på Innovatumområdet var planerade att börja byggas 2019 men projektet fick pausas eftersom kostnaden blev för hög. När Eidar i partnering med Serneke började räkna på projektet så räknade man in det statliga investeringsstödet, ett stöd som drogs in vid årsskiftet 2018/2019. Nu har riksdag och regeringen beslutat att återinföra stödet. Även om den exakta utformningen inte är fastställd ännu så har Eidar goda förhoppningar om att få använda stödet.

Sedan projektet pausades har även de långsiktiga räntorna sjunkit och det finansiella läget blivit stabilare. Eidar har även lyckats korta byggtiden genom förändrad byggteknik.

Stor efterfrågan på studentlägenheter

Antalet studenter som söker till högskolan Väst fortsätter att öka och lägenheterna på Innovatumområdet kommer bli ett välbehövligt tillskott för att fortsätta lösa bostadsgarantin. Sveriges förenade studentkår fastslår i sin rapport över bostadssituationen för Sveriges studenter att Trollhättan sticker ut som ett mycket positivt exempel på kommun som nästintill varje år sedan 2009 kunnat erbjuda nyantagna studenter ett förstahandskontrakt inom en månad från terminsstart.

Innovatum – konkurrenskraftigt utvecklingscentrum

Innovatum ligger precis intill kanalen, intill Trollhättans vackra sluss- och fallområde. Här låg en gång i tiden verkstadsföretaget Nydqvist och Holm AB (NOHAB) som bland annat tillverkade lok, vattenturbiner och dieselmotorer och som kom att bli Trollhättans ledande företag i över hundra år.

Idag är Innovatumområdet ett konkurrenskraftigt utvecklingscentrum där främst många ingenjörsföretag finns representerade. I de gamla fabrikslokalerna går bland annat att hitta Innovatums inkubator, produktionstekniskt centrum och science center. Här ligger även stadens konsthall och kulturskolan N3.

På området finns även vårdcentral, träningsanläggning, frisör, restaurang och bageri.

Hem till framtiden

Studentlägenheterna på Innovatum är en del av vår satsning ”hem till framtiden” där vi planerar att bygga minst 1000 nya hyreslägenheter runt om i Trollhättan under de kommande åren. Det är vårt sätt att bidra till att staden kan utvecklas och växa till 70 000 invånare 2030.

Publicerad 2019-09-26


Fler nyheter