Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny
bild på citronhalva mot himmelsblå bakgrund

Tips för ett rent hem och ett rent klimat

Visste du att ättika fungerar utmärkt som sköljmedel och att citron får mikron både ren och väldoftande? Det finns många gamla husmorsknep som fungerar minst lika bra som rengöringsmedel med kemikalier. Här kommer några tips på hur du kan hålla lägenheten ren, klimatsmart och fri från kemikalier eller plastartiklar från sköljmedel.

Fräsch mikro med citron och vatten
Ibland skvätter maten vi värmer på mikrovågsugnens väggar och tak. Ett effektivt tips är att mikra en skål med vatten och citronsaft ett par minuter så att det blir hett och ångan sprider sig i mikron. Ta ut skålen (med grytvantar, så att du inte bränner dig) och ta en trasa och torka av. Matresterna lossnar lätt och mikron doftar fräscht av citron.

Bikarbonat mot svettfläckar
Nej, det behövs inga starka sprayer till kläderna före tvätt. Blanda istället bikarbonat och vatten tills det blir en kletig pasta. Gnugga in det på t-shirten eller skjortan med hjälp av en tandborste och låt det verka i 30 minuter. Sedan tvättar du kläderna som vanligt med övrig tvätt.


Skinande rent badrum med såpa, ättika, potatismjöl och bikarbonat
Blanda potatismjöl, bikarbonat med såpa och ättika tills det blir som en pasta. Stryk försiktigt detta längs väggarna i duschen, till exempel med en spackel- eller degspade. Låt verka ett par timmar och skölj rent med duschen.

Ättika som sköljmedel
Ättika är både allergifritt och miljövänligt och gör tvätten mjuk och tar bort dålig lukt. Vill du att tvätten ska dofta lite extra fräscht tillsätter du lite eterisk olja. Blanda 1 dl ättikssprit med 3 dl vatten. Tillsätt 10 droppar eterisk olja, för doftens skull i en flaska. Skaka om - och häll 2 matskedar av blandningen i sköljmedelsfacket. Klart!


Ren ugn med bikarbonat
Blanda en smet av bikarbonat och hett vatten. Använd en kökssvamp för att gnugga in smeten på ugnsväggarna och torka sedan rent med en fuktig trasa.

Klimatsmart fönsterputs
Blanda 1 dl ättika, 4 dl vatten, några droppar diskmedel i en sprayflaska. Minst lika effektivt som glasputsen du köper i butik.

Rengör spishäll med sockerbit
Ja, det är sant. Det räcker med några sockerbitar och vatten för att få bort de fula märkena som bränt fast. Doppa försiktigt sockerbitarnas ena ände i vatten, gnugga hällen tills sockerbitarna löser upp sig och torka av. Upprepa. Avsluta med att spraya lite av fönsterputsen (se ovan) och torka torrt.

Publicerad 2021-07-05