Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny
Drönarbild över kvarteret Gulsparven

Kvarteret Gulsparven nominerat till Arkitekturpriset 2020

Gulsparven är en av sex nybyggnationer som hittills blivit nominerade till Arkitekturpriset 2020 av Trollhättans samhällsbyggnadsnämnd och stadsarkitektkontoret.

"Ett trivsamt och tryggt område. Färgsättning, materialval – ja, allt känns mer påkostat än normalt i ett hyresområde – känslan är lite lyxig. Gulsparven visar att det går att bygga bra och fina hyresrätter till ett rimligt pris", med de orden nominerade stadsarkitekten Dragan Danilovic kvarteret Gulsparven till Arkitekturpriset 2020.

I kvarteret Gulsparven samsas radhus och flerbostadshus av olika höjd med ett trygghetsboende för äldre och LSS-boende för hyresgäster med funktionsnedsättning. I kvarteret finns också en nybyggd förskola. Utomhusmiljön består av små gårdar som fungerar som mötesplatser med lekplatser, grillplatser, boulebana och plats för odling.

Gulsparven tävlar om priset tillsammans med andra nybyggnationer som blev klara under 2019. Bland Gulsparvens konkurrenter återfinns en skolhall under glastak på Fridaskolan, ett kolsvart kontorshus i centrum, en villakub på Alingsåker, en förskola med skiftande träfasad i Upphärad och Zebran 11 – ett flerbostadshus på Tingvalla.

Samhällsbyggnadsnämnden utser vinnaren och delar ut Arkitekturpriset 22 oktober.

Läs mer om de tävlande och rösta på din favorit på TTela

Publicerad 2020-10-05