Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny

Odlingskurs för Eidars hyresgäster

Tahera Ladha: - Nu har jag helt egenodlade och ekologiska kryddor och grönsaker. Det är underbart!

- Jag är så glad att jag började på odlingskursen, säger Tahera Ladha från Lextorp och ler stort. Det är faktiskt första gången jag odlar och det är så roligt!

Tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan arrangerar Eidar för första gången en odlingsskola, med plats för tio hyresgäster. Tahera Ladha är en av de mest entusiastiska och engagerade deltagarna på kursen.

- Jag trodde att odling bara var för dem som har uteplats. Men så läste jag Eidars information om att man både fick frön, utbildning och odlingsplats på gården. Vad mer kan man begära?

Mohamed Elmi från Eidar och Therese Przybyla från Studieförbundet Vuxenskolan håller i kursen. Mohamed samordnar och Therese utbildar.

Therese är ett riktigt energiknippe som ler stort och kom i 30 graders värme på cykel från Vänersborg till Guldvingen. Hon beskriver sig som en självlärd odlare med brinnande intresse och driver flera odlingsprojekt, bland annat på asylboendet i Restad Gård.


Tahera suger i sig varje minut av kursen och engagerar sig i vattningen för både sin och kurskamraternas odlingsplatser.

- Eidar har ordnat så att vi får låna en vattenslang och hämta vatten från en brunn. Mohamed som också är med under utbildningen har visat oss hur det fungerar med slangen och brunnen. Vi har ett veckoschema för vem som ska vattna när. Men jag hjälper gärna till om någon får förhinder, eftersom jag bor så nära.

Tahera har odlat bland annat spenat, rädisor, koriander och rosmarin. Och på balkongen hemma odlar hon tomater.

- Det är inte bara roligt att lära sig nytt. Vi får ju avkastning också i form av helt ekologiskt odlade grönsaker utan besprutning, säger Tahera nöjd.

Som förstagångsodlare tycker Tahera att det räcker för i år. Men hon har fått blodad tand och har nya odlingsdrömmar.

- Nu när jag ser att kryddorna har kommit upp, det som jag odlat med egna händer, blir jag inspirerad att odla ännu mer. Så nästa år önskar jag en större lott hos Eidar och odla mina egna grönsaker. Tomat, gurka, rädisor, bönor, potatis, lök. Listan är lång, skrattar Tahera.

Publicerad 2023-06-27