Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny
Per Wennberg utanför Eidar Center

Från storprojekt på Mars till stuga i Hunnebostrand

I 16 år var Per Wennberg, nu fyllda 73 år, styrelseordförande för Eidar innan han i våras lämnade över klubban till nytillträdda ordföranden Tony Georgiou. Han blickar tillbaka på tiden med Eidar som olika epoker där de tomma lägenheterna stadigt låg på runt 350 i månaden till att i dagsläget ha fullt uthyrt och med lång kö, trots att Eidar nu har ungefär 500 fler lägenheter.

Mitt under SAAB-krisen, när hela landet bevakade Trollhättans förutspådda undergång, gick Eidar till Trollhättans stad och bad om utökade borgen för att bygga kvarteret Fridhem.

Att Eidars styrelse och staden vågade ta risken att just då, mitt i krisen, ta beslut om att bygga Sveriges största passivhusprojekt, det är ett minne som jag bär med mig. Och det visade sig ju vara ett klokt och helt rätt beslut. Men det var modigt!

Nytt och gammalt viktigt för stadens utveckling

För Per Wennberg har hjärtefrågan varit utvecklingen av hemstaden Trollhättan. Dels nybyggnationen där Eidar tagit ett stort ansvar för att motverka bostadsbristen både genom att bygga radhus i kvarteret Björnbäret och Skördetröskan och flerfamiljshus i Fridhem, Mars och Gulsparven samt de nya studentbostäderna både i kvarteret Elefanten, Skördetröskan och Magnetiten.

-Det är klart att det är viktigt att få nya kommunala hyresrätter. Men lika viktigt är beslutet att dra igång stora renoveringar där Eidar område efter område går in rotrenoverar och rustar upp. Vi gjorde ett så kallat partneringavtal för detta, vilket genererar väldigt många arbetstillfällen i Trollhättan. Först ut var vi ju med Sädesbingen och Björnbäret. Och det var ju lite klurigt då när det var nytt. Men nu rullar det på fint med den erfarenhet vi har med oss.

Miljön i fokus

År 2008 gick flera av Sveriges Allmännyttiga bostadsbolag samman i det så kallade Skåneinitiativet för att minska energimängden med 20%.

Att vi blev färdiga redan två år före utsatt tid var stort. När Eidar anställde en Miljöchef och aktivt tog steget för hållbarhet så förändrade vi i stort. Alla oljepannor åkte bort och ersattes av grön fjärrvärme. Det var ett viktigt steg för framtiden.

År 2018 blev Eidar, som första och enda Allmännyttiga bostadsbolag, fossilfria. Och Per återkommer till modet i bolaget. Att våga köpa in en egen tank med fossilfritt bränsle att driva alla fordon med, att våga ta steget – trots att Eidar var ute i oprövat vatten.

Dagen HVO-tanken kom och vi på riktigt blev fossilfria, det var ett stort ögonblick. Något som både Eidars styrelse och alla anställda kan vara väldigt stolta över.

För styrelsen har all hållbarhet varit viktig, såväl ekologisk, ekonomisk och social. Och särskilt pekar Per på hur viktigt Eidars flytt till- och utveckling av Granngården centrum på Lextorp varit. Att finnas där Eidars största fastighetsbestånd finns, Kronogården och Humlan inkluderat och där både hyresgäster och entreprenörer lätt når Eidar.

Husprojekt, stuga och fiske på framtidsagendan

Per har tagit pension från sina politiska uppdrag och tänker ägna tiden åt det han gillar allra mest. Sin fru AnnMarie, deras lilla stuga i Hunnebo och åt naturen. Till hösten går AnnMarie i pension och då tänker sig Per än mer tid i stugan och kanske ett litet husprojekt, för att hålla igång sig. Men framförallt tänker Per sig att få tid att fiska – både fisk och skaldjur och både i Vänern, Öresjö och i havet vid stugan.

- Nu ska jag åka ut till AnnMarie i stugan, säger en leende Per utanför Eidar center och går bort mot sin SAAB.

Tre snabba:

Mest stolt över?
Om jag måste välja bara en enda sak så är det nog upprustningen av garage och utemiljö vid Lantmannavägens höghus. Det blev verkligen ett lyft!

Något du ångrar?
Inte ångrar precis. Men lite besviken att vi inte fick till att bygga till 122 lägenheter i kvarteret Stensmedjan på Drottninggatan.

Mycket kort; hur såg du, som ordförande, på Eidars roll i Trollhättan?
Just det Eidar gör! Bygger staden på alla sätt. Med särskilda boenden, studentlägenheter, nybyggnation, hållbarhet. Och inte minst att vi rustar upp så att fastigheterna följer med tiden. Att vara för alla!
Per Wennberg har överlämnat styrelseklubban till Tony Georgiou, efter 16 år som ordförande för Eidar.

Publicerad 2019-07-10