Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny Hoppa till vänstermeny

Temperatur och inomhusklimat

Inomhustemperaturen i lägenheten kan variera beroende på årstid. Vid kall årstid kan du som hyresgäst hos Eidar förvänta dig en temperatur på minst 20 grader. Detta är enligt rekommendation från Folkhälsomyndigheten och utgår från olika faktorer som till exempel trivsel, riktlinjer för hälsa, miljöpåverkan och ekonomi. Under sommaren kan temperaturen i lägenheten bli högre.

Kall lägenhet

Så mäter du temperaturen i din lägenhet

Upplever du att det är för kallt i din lägenhet ska du börja med att mäta temperaturen. Mät temperaturen mitt i rummet, cirka en meter upp från golvnivån så får vi ett riktvärde för temperaturen i din lägenhet.

Om termometern visar under 20 grader flera dagar i rad:

  • Kontrollera att termostaterna på elementen är uppskruvade på max och ger fullt flöde till elementen. Om inte, vrid upp termostaterna på högsta effekt. Vänta några minuter och känn sedan efter på framsidan av elementet vid termostaten om elementet känns varmare. Står termostaten på för låg effekt så begränsar den värmen i elementet, och kan göra att temperaturen i lägenheten blir under 20 grader.
  • Om du har vridit upp termostaten på max och elementet ändå inte blir varmare kan ventilen ha fastnat. Vrid termostaten från högsta till lägsta effekt 10 gånger för att få ventilen att släppa. Vänta några minuter och känn sedan på framsidan av elementet, vid termostaten, om elementet känns varmare.
  • Känn om rören till elementet känns varma. Är rören varma så vänta några minuter och känn sedan om elementet blivit varmare. Är rören inte varma så gör en felanmälan. 
  • OBS! Om du felanmäler att det är för kallt i lägenheten och Eidar skickar ut personal för att kontrollera/åtgärda felet, och det visar sig att temperaturen i lägenheten inte understiger 20 grader så kommer vi att fakturera dig 280 kr (2023) för arbetstiden. 
  • Möblera luftigt. Ställ möblerna minst en decimeter från elementen, gärna mer. Luftcirkulationen är viktigt för en bra värmespridning. Om du till exempel ställer en soffa eller hänger tjocka gardiner framför ett element hindrar du värmen från att nå ut i rummet och det ger en lägre rumstemperatur.
  • Vädra snabbt och effektivt istället för att låta ett eller flera fönster stå halvöppna en längre stund.

Elementen styrs av utetemperaturen

När temperaturen utomhus understiger 18 grader känner givare i värmesystemet av det och sätter automatiskt på värmen. Ju kallare det är utomhus, desto varmare vatten skickas ut till elementen så att inomhustemperaturen håller minst 20 grader.

Elementen kan kännas ljumna trots att det är kyligt ute. Det beror på att din hand har en temperatur på ungefär 37 grader. Om elementen inte är varmare än handen upplever vi att det inte kommer värme från det. Men det gör det. Om det inte är särskilt kallt ute så är elementen bara ljumna, eftersom det inte krävs mer för att hålla rätt temperatur.

Om du upplever att det känns kallare i lägenheten nattetid kan det bero på att du har färre saker igång som ger ifrån sig värme på natten. Lampor, datorer, vitvaror och annan elektronik som du har igång på dagen ger ifrån sig värme, när du stänger av dem på natten kan temperaturen sjunka något. 

Varm lägenhet

Visst är sommarvärme härlig men det kan bli väldigt varmt, även inomhus. Under sommartid är det vanligt att man har en varaktig inomhustemperatur på 24-26 grader och under värmeböljor kan detta stiga ytterligare mot 28 grader, och i extrema väderförhållanden även högre än så.

Här kommer några tips för en svalare lägenhet:

Stäng ute värmen på dagen

  • Dra för persienner eller gardiner för att stänga ute solen på dagen
  • Håll fönster och dörrar stängda under de varmaste timmarna
  • Använd istället en fläkt för att få luften att cirkulera och svalka

Kyl ner lägenheten på natten

  • Vädra på kvällar och nätter när utomhustemperaturen är lägre än inomhus
  • Om det är möjligt, ställ upp fönster och dörrar så att du får korsdrag i lägenheten

Undvik värmekällor inomhus

  • Alla våra apparater såsom tv och datorer, men framför allt ugn, spis och diskmaskin alstrar värme. Så ett tips är att undvika att använda dem under de varmaste timmarna på dagen.

Ventilation

För att en lägenhet ska kännas fräsch är det viktigt att ventilationen fungerar. Om ventilationen i en lägenhet inte fungerar blir det instängt och kan bildas mögel.

För att ventilationen ska fungera behöver du tänka på att:

  • Håll alltid dina luftventiler öppna så att det kommer in frisk luft i lägenheten
  • Låt det vara fritt framför elementen
  • Rengör filtret i din fläkt (om det finns en sådan) minst en gång per månad
  • Rengör badrumsventilen regelbundet med borstmunstycket på dammsugaren
  • Dra undan eventuellt duschdraperi och lämna badrumsdörren öppen efter att du duschat för att ventilera ut fukten i badrummet

Filmen finns textad på svenska, engelska, arabiska och somaliska. Förstora videon och klicka sedan på kugghjulet för att slå på undertexterna.