Humlan SÄBO – Ett unikt projekt i samarbete och utveckling
Humlan är ett fascinerande djur, känt för sin förmåga att trotsa oddsen och flyga trots sin stora kropp och små vingar. På samma sätt strävar vi i projektet kring Humlan SÄBO efter att övervinna utmaningar och skapa något fantastiskt. Genom starkt samarbete och innovativa lösningar ska Humlans särskilda boende för äldre omvandlas till en modern och trygg miljö – både för boende och personal. På denna sida kommer du att kunna läsa mer information om projektet och hur du som bor där eller är anhörig till någon som bor där påverkas. Denna sida kommer att hållas uppdaterad under projektets gång och du kommer alltid att kunna hitta den senaste informationen här.
En bättre livsmiljö, kvalitet och service för våra äldre trollhättebor.
Dessa ord och värderingar är något som ska genomsyra hela projektet, från förarbetet och innan det första spadtaget tas, till att de boende kan flytta in.
Detta händer nu
Nu är alla kommunala beslutsprocesser klara och arbetet kan starta med etapp 2 i januari. Det är då som arbetet med själva husen kommer igång. Avspärrningar och hänvisningsskyltar kommer att finnas på plats och kommer att anpassas fortlöpande, följ aktiv skyltning på plats.
Första spadtag
Den 22 januari klockan 14:00 tas det första spadtaget, på ett lite annorlunda sätt som symboliserar hållbarhet och återbruk. Istället för att använda en spade, monterar vi ner en stor gammal dörr i trä som en symbolisk start på projektet. Vi skickar dörren vidare för restaurering, så att den kan användas längre fram i projektet. Detta återspeglar vårt fokus på återbruk och hållbarhet som är en röd tråd genom hela projektet.
Vi ser fram emot att välkomna dig till detta unika ögonblick, där vi tillsammans påbörjar en spännande resa för att förverkliga våra visioner för SÄBO på Humlevägarna.
Etappindelningar
Denna film visar de olika etappindelningarna av projektet. Här kan du se i vilken ordning allt kommer att ske.
Projektinformation
Kvarteret humlan byggdes på 1970-talet och inrymmer ett särskilt boende för äldre och drygt 440 vanliga hyreslägenheter. Boendets 125 boendeplatser kommer att göras om till 108 moderna platser, anpassade efter dagens krav på vård och omsorg. Samtidigt uppdateras lokalerna för att förbättra både arbetsmiljön för personalen och boendemiljön för de äldre.
Själva renoveringsarbetet beräknas kunna starta efter årsskiftet 2024/2025 och vara klart under 2028. Under tiden som ombyggnation pågår kommer berörda boende att evakueras till tillfälliga lokaler.
Inom projektet ska såväl tak och fasader som lokalernas ytskikt renoveras. Fastigheterna ska energioptimeras och ventilationssystem, el, rör, styr och hissar ska bytas ut. Utemiljön kommer att ses över för att förbättra tryggheten och tillgängligheten för de boende. Projektet ska genomföras med hållbarhet som ledord och cirkulär renovering i fokus, där återbruk ska vara en viktig aspekt i såväl materialval som genomförande.
Tillsammans med verksamheten pågår en process kring att utifrån områdets förutsättningar och möjligheter utveckla och lyfta boendet till dagens standard så att det blir ett tryggt boende för de äldre och blir minst lika bra som ett nybyggt SÄBO. För att på så vis även bli en lockande och trygg arbetsplats för de anställda.
Nedan visas en vision av hur det kan se ut när projektet är färdigt. Observera att slutresultatet kan komma att skilja sig från dessa bilder.
Partnering – Nyckeln till framgång
Projektet genomförs i en strukturerad arbetsform kallad partnering, där Omsorgsförvaltningen, AB Eidar och ByggDialog AB arbetar tätt tillsammans från första planeringsdag. Målet är att skapa mervärde genom ett samarbete som bygger på förtroende och öppenhet. Alla parter – beställare, brukare, verksamhet, förvaltare, entreprenörer och leverantörer – bidrar med sin erfarenhet och kompetens från start, vilket skapar bättre förutsättningar för planering, beslutsfattande och genomförande.
Detta samarbete skapar en stabil grund för att genomföra renoveringen på ett effektivt och hållbart sätt, med en kontinuerlig dialog mellan alla inblandade.