Eidars historia
Författaren och trollhättebon Per-Gunnar Modigh har skrivit ett epos över Eidar och bostadsbolagets långa historia. Det är en spännande berättelse om bostäder, stadsutveckling och social utveckling i ett samhälle präglat av industri, uppfinningsrikedom och arbetaranda. Läs boken och följ med på en tidsresa från tidigt 40-tal och fram till nutid i Trollhättan.
Köp jubileumsboken
Boken kostar 150 kr (exklusive porto). Du som är hyresgäst hos Eidar har rabatterat pris och betalar endast 75 kr (exklusive porto). OBS! Vill du att vi skickar boken tillkommer 50 kr i portokostnad. Vill du hämta boken på Eidar center tillkommer inga kostnader.
Beställ boken
Du kan beställa boken genom att skicka ett mejl till kundservice@eidar.se. Märk mejlet med “Beställning bok Eidar 70 år” och betala till bg 5437-1976, ange ditt namn och adressen du vill att vi skickar boken till. Är du hyresgäst hos Eidar kan du också välja att betala boken via din nästkommande hyresavi, skicka då bara en beställning via ett mejl till info@eidar.se och uppge ditt namn och din adress.
Eidar år för år
Ännu i slutet av 1930-talet hade en majoritet av de boende i Trollhättan utedass. Byggandet under 1940- och 1950-talet innebar att allt fler fick bad och centralvärme. 1939 hade 25,4 procent av samtliga lägenheter i Trollhättan tillgång till badrum, men flera fick dela dessa med grannar. Det var 19,5 procent av alla bostäder som disponerade egna badrum.
Bolagets styrelse sammanträder första gången bara dagar efter den konstituerande stämman, nämligen 11 december 1946. Dan Alfredsson öppnar mötet och väljs till styrelseordförande samt "verkställande ledamot". Gösta Månsson blir vice ordförande medan Kjell Malmberg blir sekreterare.
Eidar har blivit ett viktigt redskap i den lokala bostadspolitiken. Bolaget skulle höja standarden, bota trångboddhet, möjliggöra stadens expansion och - hålla hyrorna nere.
En fortsatt satsning på service måste ske och här åvilar det varje anställd att i sitt uppträdande försöka möta detta krav. Företagets storlek gör att styrelsen måste vara mycket observant på alla tendenser till byråkrati, en decentralisering av beslutsfattande till de boende måste vara målet. När Rune Andersson (v) väljs till ny ordförande 23 juni 1976 håller han ett anförande som liknar ett vittnesmål av vad som förevarit och en programförklaring inför framtiden.
Eidars verksamhet breddas i slutet på 70-talet. Strömkarlsgården, Källstorp och Pilen var exempel på detta med servicelägenheter, dagcentral, vårdcentral, men också förskola. Det var en följd av den minskade efterfrågan på bostäder med dess problem för bolaget, men som också resulterade i nya möjligheter.
Tulpanen blir en del av Eidarbuketten
Eidar tog över NOHAB-gården i Tulpanen invid Göteborgsvägen. För socialförvaltningens räkning iordningställdes 23 servicelägenheter 1982 med inriktning på bostad för människor i missbruk.
Det stora byggprojektet för Eidar var nu Trädgårdsstaden i den nya stadsdelen Skogshöjden, vid länssjukhuset NÄL. Trädgårdsstaden väckte uppmärksamhet och består av en blandning av enfamiljsvillor, parvillor, sexfamiljsvillor och något enstaka större fyravåningshus. Andra etappen på sammanlagt 164 lägenheter färdigställdes med inflyttningar åren 1990-92.
Vid årsskiftet 1998/99 meddelar Gösta Erkenborn att han av hälsoskäl ämnar sluta som Vd. Under våren tar därför rekryteringsarbetet vid och bland 36 sökande enar sig fack och styrelse om Lennart Svensson från Lidköping, vid tillfället Vd för AB Nynäshamn Bostäder. Efter att man kommit överens om anställningsvillkoren tillträder han förste september 1999.
Urban Blom arbetade i flera år som ekonomichef på Eidar och satt i ledningen tillsammans med Lennart Svensson. När Lennart gick i pension anställdes Urban som Vd.