Högre gräs och fler ängsblommor
Ängar är väldigt viktiga för våra utrotningshotade pollinatörer, som till exempel humlor och vildbin. För att pollinatörer ska trivas behöver de pollen och nektar. Ängsblommor, som klöver, gökärt och blåklint, är rika på nektar. Bara en procent av de svenska ängarna finns kvar idag. Under större delen av 1900-talet minskade ängsarealen kraftigt genom omställningen till ett mer storskaligt jord- och skogsbruk.
Eidar sparar vissa grönytor från gräsklippning för att växa till ängar, som skapar förutsättningar och bättre tillgång på mat åt våra viktiga insekter. Det bidrar till en ökad biologisk mångfald - en natur med många olika sorters växter och djur.
Detta är ett effektivt sätt att kunna hjälpa våra livsviktiga insekter, samtidigt som det ökar trivseln för hyresgästerna i kvarteret som får ännu mer blommor.
Så funkar pollinering
För att pollinatörerna, som bin, humlor och fjärilar, ska lockas till en blomma så har blomman skapat egenskaper anpassade efter de små insekterna. Naturligtvis är det viktigaste att kunna servera insekterna nektar, men växten kan även locka med färg, form och dofter.
När insekterna rör sig över blomman för att suga nektar så fastnar pollen från blommans ståndare på insekterna. När insekterna flyger vidare till nästa blomma av samma art så sprids pollenet till pistillen och nya blomsterfrön skapas i blomman, för att nästa år bli mat åt insekterna.
Så fortsätter det, år efter år. Därför är det avgörande att det finns blommor så att humlor, bin och fjärilar kan äta mat och överleva. För vi behöver dem, för att vi i vår tur ska få mat.
Lär känna några av våra viktiga pollinatörer
Den här biarten är solitär. Det betyder att de inte bygger samhällen eller lagrar honung. Honan behöver små hål för att lägga sitt ägg i, tillsammans med en boll av pollen. Hon murar igen hålet så att ägget vilar tryggt. När larven kläcks äter den upp pollenbollen och växer sig till ett bi. Insektshotell är därför viktiga för att ge Rödmurarbiet möjlighet att föröka sig.
Visste du att....
Rödmurarbiet är både livsviktigt och vänligt. Hanen har ingen gadd och kan inte stickas och honan sticks inte - om hon inte blir klämd av dig. Men hennes gadd är så liten att den knappt kan ta sig genom människohud.
Det här är en av de största humlorna i Sverige.
Trädgårdshumlan har rufsig päls på kroppen och ofta är de svarta, ludna benen snarare gula då de är täckta av pollen. Denna lurviga humla är väldigt fredlig och istället för att stickas viftar trädgårdshumlan hellre med bakbenet, för att varna. Den sticks endast om den upplever att den utsätts för livsfara, som tex om den blir klämd av dig.
Visste du att....
Trädgårdshumlan ofta flyger med tungan ute. Den bygger bo i marken, tex i gamla gnagarbon. Där lever mellan 50 och 120 humlor tillsammans.
Detta är en av Sveriges vanligaste fjärilar och tillhör släktet praktfjärilar. Fjärilen har fått sitt namn eftersom den gärna lägger sina larver på brännässlor, där det finns gott om mat för den gulsvarta, hungriga larven. När larven ätit sig stor så letar den upp en bra plats att förpuppa sig på, som en gren eller en växt. Där hänger den tills den blir en färdig och vacker fjäril. Fjärilen är inte bara vacker att se på. Den är livsviktig för oss, tack vare att den hjälper blommorna med pollinering.
Visste du att....
Nässelfjärilen övervintrar, allra helst inomhus. Det är en av de fjärilarna som vaknar tidigast på våren när solen värmer på.
Den här vackra lilla flugan finns i hela Europa och i flera andra världsdelar. Flyttblomflugan har sina ränder och färger för att likna en geting och på så sätt skrämma iväg fåglar från att äta upp den. Smart!
Visste du att....
Det är lätt att se skillnad på flyttblomfluga och geting om man vet vad man ska titta efter. Flugan har två vingar, medan getingen har fyra. Getingen har också en smalare midja än flyttblomflugan. Men fåglarna vet inte detta och blir lurade. Tur för flyttblomflugan - och för oss, som behöver denna viktiga pollinatör.