Eidars prioriterade miljöområden
Eidar är ett allmännyttigt bostadsbolag. Det gör att vi tar ansvar både som bostadsbolag men också som en del av staden.
Miljöarbetet är en av Eidars prioriterade frågor. Vi har indelat in det i olika miljöområden, för att göra rätt insatser både mot hyresgäster, i nybyggnation och i förvaltningen.
Du kan läsa mer om vårt arbete inom områden nedan. Indelningen vi gjort är:
Information om Eidars prioriterade miljöområden
I dialog med bolagets hyresgäster tar Eidar klimatansvar och utvecklar lokaler och bostäder för att möta deras olika behov. Som ett led i Eidar miljöcertifiering enligt ISO 14001 har det tagits fram en kommunikationsplan för att på ett tydligt och enhetligt sätt kommunicera företagets hållbarhetsarbete, såväl internt som externt.
Hållbarhet och begreppet ”Levande stad” är centrala frågor både för Eidar och nationellt vid ombyggnationer samt nyproduktion.
Många av Eidars äldre fastigheter står inför genomgripande renoveringar samtidigt som det är behov av nya bostäder då Trollhättan växer. Vid årsskiftet var 164 nya bostäder inflyttningsklara och 184 lägenheter har genomgått omfattande renoveringsarbete.
Då nybyggda hus blir allt mer välisolerade och energieffektiva får klimatpåverkan från byggprocessen och valet av byggnadsmaterial en allt större betydelse.
Under 2019 har Eidar blivit utvalda att delta i ett utvecklingsprojekt med ytterligare åtta allmännyttiga bostadsföretag, tillsammans med Sveriges Allmännytta, Kommuninvest och IVL Svenska Miljöinstitutet, för att klimatberäkna projekt som sedan ska ligga till grund till klimatkrav som är rimliga att ställa i kommande upphandlingar.
I bolagets om- och nybyggnadsprojekt väljs byggvaror utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Eidar använder miljöledningssystem som exempelvis ”Svanen” samt ”Miljöbyggnad” där ett urval av projekten kommer certifieras.
Miljömärkningen innebär att byggnaderna är värderade ur ett livscykelperspektiv och
- har låg energianvändning
- uppfyller höga miljö- och hälsokrav på byggprodukter, material och kemiska produkter
- säkerställer en god inomhusmiljö
- har en kvalitetssäkrad byggprocess
Eidar eftersträvar en miljöanpassad förvaltning av fastigheterna, där fokus är på inomhusmiljö, yttermiljö, trygghet, effektiv energianvändning och en bra avfallshantering.
I bolagets förvaltning pågår ett arbete med att minimera användandet av kemiska produkter som bedöms ur ett miljöperspektiv.
Ett övergripande miljömål är att minska användandet av fossila bränslen och att senast år 2020 uteslutande använda energi från förnyelsebar energiproduktion. Ett mål vi nådde redan år 2018 genom strategiska val vid anskaffning av fordon, arbetsredskap, inköp av el och fjärrvärme.
För Eidars grönytor ska det finnas en bred artvariation av växter som är tilltalande för djur och insekter så att den biologiska mångfalden främjas. De senaste tre åren har över 250 000 blomsterlökar planterats med blomningsperiod vår, sommar och höst.
Eidar arbetar efter en trädvårdsplan för att underhålla trädbeståndet. Träd har stor betydelse för den biologiska mångfalden, men även ekonomiska och sociala värden. I flera av Eidars bostadsområden finns det möjlighet för hyresgästerna att prova olika alternativ inom ramen för ”Stadsnära odling”.
I Eidars bostadsområden ska hushållsavfall sorteras som antingen rest- eller som komposterbart avfall som kommer till nytta vid biogastillverkning.
För att minska avfallsmängden från Eidars hushåll behöver det bli enklare för hyresgästen att lämna material och produkter till återvinning. Bolaget arbetar för att öka möjligheten för fastighetsnära källsortering av förpacknings-material och samarbetar med Trollhättans stad och Trollhättan Energi i avsikt att förbättra tillgängligheten till återvinnings- och miljöstationer.
I Eidars kundenkätundersökning (2017) hade resultatet på hur nöjd man var med möjligheten till återvinning minskat ner till 56 procent mot tidigare 77 procent (2014). Detta kan bero på att flera återvinningsstationer, som var placerade i närheten av bolagets större bostadsområden, har avlägsnats. För att möta våra hyresgästers behov installerar Eidar markbehållare i flera av våra större områden med möjlighet till fullsortering av rest- och matavfall, kartong, plast, tidningar, kartong, metall, batterier samt färgat och ofärgat glas. Systemet med de markbehållarna valdes för att minska problem med lukt och för att kunna hantera större volymer avfall på mindre yta.
Eidar tillsammans med Trollhättan Energi rullar runt i våra kvarter med Bobussen och informerar hyresgästerna om sopsortering.
Medvetenheten har ökat bland Eidars hyresgäster om sopsortering men det krävs fortsatt informationsarbete för att kunna uppnå en fullgod källsortering.
Eidar har under de senaste åren minskat den totala energianvändningen genom förbättringar av ventilation och tilläggsisolering av befintliga fastigheter och ställer höga på energieffektivitet på nyproducerade byggnader samt i ombyggnadsprojekt.
I och med att byggnadernas klimatskärmar blir mer välisolerade utgör andelen energi för uppvärmning av varmvatten en allt större andel av byggnadens totala energianvändning.
För att tydliggöra och ge hyresgästen incitament att ”spara” på vatten, installeras successivt individuell mätning och debitering av tappvarmvatten i de olika bostadsområdena. Detta har inneburit att den totala vattenanvändningen från 2018-2019 minskat med 6 procentenheter. Vattenanvändningen följs upp månadsvis för att kunna göra riktade insatser med vattensparåtgärder och läckagekontroll.
Eidar har målsättningen att de egna transporterna ska vara fossilfria enligt definition ”Fossilfritt Sverige” senast år 2020, vilket Eidar som första Allmännyttiga bostadsbolag nådde redan under 2018.
Utifrån en fordonsstrategi med skarpa krav vad gäller koldioxidutsläpp och val av förnyelsebara drivmedel är våra egna transporter helt fria från utsläpp av fossila bränslen.
Av bolagets samtliga 36 fordon uppfyller 34 den senaste definitionen för ”Klimatbonusbilar 2020” som trädde i kraft 2018. Fördelningen av bolagets fordon är: 1 dieselbil, 18 elbilar, 1 ladd-hybrid och resterande gasbilar som tankas med biogas.
Den totala körsträckan var under året 21 930 mil, vilket gav en körsträcka på 3,4 mil per lägenhet, vilket var en ökning med 18 procent jämfört med ifjol. Eidar har köpt in ytterligare elcyklar och kompletterat med eldrivna lådcyklar med målsättningen att minska bilkörningen.
Eidars målsättning är att energianvändningen från våra fastigheter ska ge en så liten klimatpåverkan som möjligt. Energianvändningen ska både vara långsiktigt hållbar och resurseffektiv utan att påverka Eidars kvalitetskrav på inomhusmiljö.
Eidar har högt uppsatta mål vad det gäller användning av förnyelsebara energikällor. Andelen fjärrvärme är 96 procent av den totala energianvändningen för uppvärmning. Den el och fjärrvärme som Eidar köper in är av typen ”Bra Miljöval” och uppfyller Naturskydds-föreningens kriterier, vilket innebär att elen uteslutande kommer från förnyelsebara energikällor.
Eidar har även ett antal projekt som pågår för att kunna producera energi från solcellsanläggningar på bolagets byggnader. Bolaget bidrar därmed till Trollhättans Stads mål att minska utsläppen av växthusgaser samt vår gemensamma målsättning att Eidar 2020 uteslutande ska använda energi från förnyelsebara energikällor.
Genom att noggrant styra och reglera temperaturen i fastigheterna samt genom investeringar har den totala energianvändningen minskat med 28 procent jämfört med 2007. Detta motsvarar drygt 1700 lägenheters totala energiförbrukning för uppvärmning och fastighetsel per år. Dessutom har utsläppen av växthusgaser reducerat med närmare 89 procent under samma tidsperiod.