Eidar Akademi
Eidars vision är att bidra till en hållbar stad att vara stolt över. Det innebär att vi vill bidra till att skapa en integrerad, jämlik och trygg stad där alla människor har goda möjligheter att skapa ett gott liv.
Eidar Akademi syftar till personlig utveckling och att skapa framtidstro. Genom satsningar på språk, utbildning och jobb vill vi ge dem som står långt ifrån arbetsmarknaden en möjlighet att komma närmare egen försörjning. Det kan handla om allt från utbildningar och studiecirklar till sommarjobb och lovaktiviteter. Socialt utanförskap går ofta i arv och med Eidar Akademi vill vi bryta mönster och skapa positiva förbilder i det egna kvarteret, familjen eller bekantskapskretsen.
Det viktigaste i våra riktade insatser är att utgå från hyresgästernas behov och önskemål. Mycket av det arbete som utförs sker i samverkan med exempelvis Trollhättans Stad och olika utbildningsaktörer och föreningar.
Olika spår inom Eidar Akademi
Lokalt jobbspår Fastighet
Sedan 2019 har Eidar årligen ordnat ett lokalt jobbspår Fastighet. Syftet är att hjälpa de som står långt ifrån arbetsmarknaden att få en utbildning och yrkesidentitet. Utbildningen pågår ett år och varvar teoretiska kurser inom bland annat fastighetsskötsel och yttre miljö med yrkessvenska och praktik på Eidar. Efter avslutad utbildning är deltagarna garanterade sommarjobb på Eidar när ordinarie Miljö- och Fastighetsvärdar är på semester.
Satsningen sker i samverkan med Trollhättans Stad, Arbetsförmedlingen och Kunskapsförbundet Väst.
Lokalt jobbspår Lokalvård är en satsning som riktar sig till kvinnor som står långt ifrån arbetsmarknaden med syfte att stärka deras kompetens och öka deras möjligheter till egen försörjning. Idén initierades av hyresgäster i områdena som själva uttryckte en önskan att få vara med och göra det fint i och runt fastigheterna.
Lokalvårdsutbildningen är 6 månader lång och under den tiden varvas teori och praktik med yrkessvenska. Satsningen sker i samverkan med Trollhättans Stad, Arbetsförmedlingen och Kunskapsförbundet Väst. Efter avslutad utbildning erbjuds deltagarna en tidsbegränsad anställning på Eidar där de städar trapphus, tvättstugor och expeditioner på Kronogården och Lextorp. De städar även Eidars kontor på Granngården centrum och genomför lättare flyttstäd. Under utbildning och anställning får kvinnorna kunskaper och erfarenheter som är mycket värdefulla att ha med sig ut i arbetslivet.
Förutom via de lokala jobbspåren försöker Eidar på olika sätt att hjälpa människor ut i praktik. Målet är att totalt 100 personer mellan 2021 och 2024 ska delta i sysselsättningsfrämjande åtgärder via Eidar Akademi. Praktiken kan erbjudas i Eidars egen organisation eller hos en samarbetspartner.
Social upphandling
Likväl som vi ställer miljökrav i våra upphandlingar är numera även sociala krav en naturlig del i alla upphandlingar av tjänster som sträcker sig längre än sex månader. Förutom krav på arbetsmiljö och arbetsvillkor ska entreprenörerna även ta emot praktikanter. Det kan till exempel handla om ungdomar, långtidsarbetslösa eller personer med funktionsnedsättning. Det är ett utmärkt bevis på hur vi som kommunalt bostadsbolag kan bidra till integration och få ut fler människor i arbete.
Målgruppen barn och unga är viktiga i det sociala hållbarhetsarbetet. Varje år erbjuder Eidar flera unga trollhättebor möjligheten att få sommarjobb runt om i organisationen. Under 2023 arbetade motsvarande 70 ungdomar som vikarier när ordinarie personal var på semester. Sommarjobb är ett utmärkt tillfälle att samla på sig erfarenhet och kunskap om hur det fungerar på en arbetsplats men även ett bra sätt att knyta kontakter och lära känna sin stad.