Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny
Samhällsbyggnade Trollhättan Stad och Eidar Trollhättans Bostadsbolag möts i kvarteret Humlan.

Eidar är nominerade till Gröna samhällsbyggnadspriset 2024

Eidar, Trollhättans bostadsbolag, har genomfört ett banbrytande förstudieprojekt med stöd av innovationsmedel från Formas. Målet har varit att utveckla en metod för cirkulär och inkluderande renovering av allmännyttiga bostäder – ett projekt som kombinerar cirkulär ekonomi med ett starkt fokus på att involvera hyresgästerna.

– Vår tidigare renoveringsprocess behövde verkligen förnyas. Genom denna förstudie har vi kunnat skapa en metod där varje renovering anpassas efter specifika behov, samtidigt som hyresgästerna får en central roll i processen. Det handlar om att skapa långsiktigt hållbara hem som verkligen svarar mot de boendes behov, säger Eleonor Olofsson, projektchef på Eidar.

Metoden, som har utvecklats i samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet och arkitektkontoret ETTELVA, fokuserar på att integrera cirkulärt tänkande tidigt i renoveringsprocessen. Bevarande och återanvändning av material blir på så sätt en naturlig del av arbetet. Genom att involvera hyresgästerna i beslutsprocessen, där deras åsikter och önskemål spelar en avgörande roll, skapas en modell som både stärker den sociala sammanhållningen och minskar klimatpåverkan.

– Det som verkligen gör det här projektet unikt är att vi har lyckats kombinera två forskningsområden – cirkulär ekonomi och inkluderande renovering. Oftast behandlas de som separata spår, men här har vi vävt samman dem för att upptäcka synergier som annars skulle gått förlorade, säger Anna Wänblom, hållbarhetschef på Eidar.

Processen har utvecklats med utgångspunkt i en fallstudie på kvarteret Humlan, ett miljonprogramsområde i Trollhättan. Genom att fokusera på renoveringens tidiga skeden – förstudie, upphandling och förprojektering – har Eidar kunnat lägga grunden för en cirkulär och inkluderande renovering. Nästa steg är att testa och vidareutveckla metoden i ett större renoveringsprojekt. Resultaten från en enkätundersökning visade att 97 % av deltagarna var positiva till att använda återbrukade material, vilket ger ett starkt underlag för att fortsätta på denna väg.

– Det här är bara början. Vi ser detta som en modell som kan komma att sätta standarden för hur hållbara renoveringar genomförs, inte bara i Trollhättan, utan även nationellt. Men det är en resa dit, säger Eleonor Olofsson.

Eidar ser sin roll som central i att driva klimatomställningen och påverka både Trollhättebor och andra aktörer att ta ansvar för hållbar utveckling. Genom att nå ut till en femtedel av Trollhättans befolkning har de en unik möjlighet att sprida medvetenhet och inspirera till förändring.

– Som offentligt bostadsbolag har vi ett ansvar att inte bara genomföra hållbara projekt, utan också att visa vägen och påverka beteendeförändringar. Vi når ut till många och kan därmed sprida kunskap och inspirera till att göra medvetna val, avslutar Anna Wänblom.

Publicerad 2024-09-04