Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny
hyresförhandling

Hyresförhandlingen för 2024 är klar

Nu är årets hyresförhandling mellan Eidar Trollhättans Bostadsbolag och Hyresgästföreningen i mål. Parterna har kommit överens om 2024 års hyreshöjning som landar på 5,15% och kommer att gälla för alla Eidars hyresgäster förutom de senast byggda kvarteren där höjningen blir 3%. Den nya hyran börjar att gälla från och med den 1 januari. Då båda parter nått en överenskommelse i tid, innebär det att hyreshöjningen kommer på hyresgästernas nästa hyresavi som ska gälla för januari. Därmed blir det ingen retroaktiv höjning som det kunde ha blivit om överenskommelsen dragit ut mer på tiden.

- Vi är glada att vi kommit överens med Hyresgästföreningen lokalt i Trollhättan och att förhandlingen inte drog ut på tiden som förra året då förhandlingen fick avgöras av Hyresmarknadskommitten. Det är bra att våra hyresgäster redan nu kan få veta vilken hyra de får i januari, säger Eidars vd Urban Blom.

Årets hyresförhandling genomfördes i ett ekonomiskt tufft läge. Kostnaderna för bygg och underhåll har skjutit i höjden, liksom Eidars räntekostnader samt de kommunala taxorna för elnät, värme, avfall och vatten kommer att höjas rejält nästa år.

- Det har på kort tid blivit betydligt dyrare att bedriva vår verksamhet och sköta vår förvaltning. Vi måste då öka våra inkomster för att kunna fortsätta ta hand om våra fastigheter och vara en bra hyresvärd. Och Eidars inkomst är hyran våra hyresgäster betalar varje månad. Samtidigt vet vi att det är ett besvärligt läge för många idag, så det är viktigt att hitta en bra balans mellan våra kostnader och hyresgästernas situation, säger Eidars vd Urban Blom.

Årets hyresförhandling genomfördes enligt den trepartsöverenskommelse som slöts för två år sedan mellan Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna. Överenskommelsen innebär en förhandlingsmodell med vilka faktorer som bör ligga till grund för förhandlingarna. Modellen innebär att man ska ta hänsyn till taxebundna avgifter, förvaltning och underhåll, räntekostnader, BNP och inflation under en treårsperiod när man bestämmer hyran.

Höjningar för Fordonsplatser omfattas inte av förhandlingsordningen och var därför inte en del av hyresförhandlingen med Hyresgästföreningen. Prisjustering av fordonsplatser gick vi ut med i höstas och de landade på 7% från och med januari.

Publicerad 2023-12-05