Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till huvudmeny
Fältgruppen sitter på Kronogården skylt

Nu startar tredje spåret inom Eidar Akademi - en satsning kallad "Fältgruppen"

I våras blev Eidars projektledare för social hållbarhet, Nina Andersson, kontaktad av Catarina Lundqvist och Jodie Felle, Fältsekreterare på Trollhättans Stad. I sitt arbete träffar de många av Trollhättans ungdomar och är bekanta med barn och tonåringar från stora delar av staden. Nu hade de en idé och ett projektuppslag som de ville bolla med Nina. Det blev starten på det tredje spåret inom Eidar Akademi; ”Fältgruppen”.

Munasar, Mohamed, Hassan, Abas, Nuurhanad, Ased och Shafi är killarna som ingår i ”Fältgruppen” och som under några veckor i sommar varvar praktikjobb hos Eidar med individutveckling.

Munasar och Abas berättar att de träffat fältsekreterarna ute på kvällarna, lite överallt och ofta pratat med dem. Båda killarna har sommarjobbat lite innan för ett par år sedan, Munasar genom projekt med IFK Trollhättan och Abas på Parkförvaltningen.

– Jag har känt Jodie sedan jag var liten och gick på Paradisskolan, säger Abas. Så jag pratade med honom om hur och vad jag kan göra för att få en bra framtid. Vi har träffats under våren och pratat.

Killarna bor hos Eidar i stadens särskilt utsatta områden, Kronogården, Lextorp och Sylte och har inte alltid tagit de klokaste besluten, vilket de är medvetna om. Och det vill de ändra på.

-Jag drömde om ett sommarjobb. Om att göra något nytt, att lära mig något jag inte gjort innan, säger Munasar.

Alla som ingår i ”Fältgruppen” är ungdomar som vill arbeta för att stärka stadens utsatta områden och förändra bilden av dem.

-Det här är ungdomar som verkligen kämpat för sin plats i projektet. Samtliga av dem har gång på gång kontaktat oss och bett om hjälp till förändring. Och när någon sträcker ut sin hand då gäller det att ta den, säger Catarina Lundqvist.

Catarina och Jodie kontaktade Eidar och undrade om Nina hade några idéer. Det hade hon. Och strax därefter var det tredje spåret inom Eidar Akademi klart.

Med start i midsommarveckan drar projektet igång. Under två veckor utgår ungdomarna och Fältsekreterarna från Eidars lokal bredvid trygghetsboendet på Lantmannavägen 32. Där hålls också en liten kort kick off inför starten. En kvart före utsatt tid är alla killar samlade och det går nästan att ta på lyckan och stoltheten som gruppen utstrålar.

Killarna får sin gröna t-shirt med Eidarlogga på bröstet och Eidar Akademi-logga på ryggen.

-Nu bär ni Eidarkläder, säger Nina över fika till killarna när alla samlats. Med det följer ett ansvar. Alla som ser er ser en Eidar-personal. Med denna t-shirt är du inte längre bara du, du är Eidar. Och du som person är en förebild för andra ungdomar.

De fnittriga killarna blir allvarliga och lyssnar. Och håller med. Det är på riktigt nu. De har varit väldigt tydliga med att de vill jobba för att öka tryggheten och trivseln i sina egna områden. Och de vill bidra med att utveckla och visa upp de positiva delarna av Kronogården. Därför har Skanska och arkitektbyrån White, som tillsammans med Eidar arbetar för ett nytt Kronogårdstorg, träffat killarna för att höra deras idéer och tankar.

-Jag ser verkligen fram emot att få jobba med White och Skanska tillsammans med Eidar säger Abas och längtar till studiebesöket i Göteborg hos Arkitektbyrån. Det är något helt nytt och det känns väldigt stort att få vara med i det.

Under de första två veckorna arbetar gruppen tillsammans med fältsekreterarna främst med sig själv. Därefter ska de få praktisera som målare ibland annat Eidars tvättstugor på Lantmannavägen. Deras handledare blir Bernt från Christer Svenssons Måleri och han ska lära dem grunderna och vägleda och handleda.

- Det ska bli väldigt roligt att se killarna växa, säger Jodie Felle. Ungdomarnas morot är inte lönen, utan man vill få ett jobb, en identitet och en meningsfull vardag. Växa. Bli en förebild för syskon. Och det är viktigt, för förhoppningsvis leder det till att småttingarna som ser dem som förebilder inspireras av killarnas positiva val – som förhoppningsvis leder till att även de väljer rätt.

Nina Andersson på Eidar uttrycker att detta kan vara det viktigast hon gjort.

-Eidar Akademi handlar om att bidra till framtidstro, självständighet och utveckling. Och vi gör det genom att ge människor de viktigaste verktygen för att komma in i samhället: utbildning, jobb och språk. För individen innebär det förmåga och självförtroende att bryta ett utanförskap. För samhället innebär det ett steg mot minskad segregation och ökad inkludering. Här har vi sju ungdomar som verkligen har jobbat för att förändras och utvecklas. Och vi kan vara med och bidra i den utvecklingen. Det är stort och viktigt.

Publicerad 2020-07-03


Fler nyheter