Så hjälper din hemförsäkring vid brand i lägenheten
Det finns många olika anledningar till att det kan börja brinna i en lägenhet, några av de vanligaste är matlagning med olja, torrkokning, levande ljus och rökning. Men även om du själv är försiktig kan det till exempel börja brinna i grannens lägenhet och sprida sig till din. Därför är det viktigt att alla har en giltig hemförsäkring som hjälper om olyckan är framme. Niklas Andersson, besiktningsman på Länsförsäkringar förklarar vad som händer för hyresgästen i samband med en brand.
När det brinner i en lägenhet rycker räddningstjänsten ut för att släcka branden och rädda liv. När branden är släckt fortsätter arbetet med att kontrollera skadorna. I bästa fall har hyresgästen en hemförsäkring och kan ringa sitt försäkringsbolag och anmäla att det har brunnit i lägenheten.
- När vi får ett brandärende åker vi så snabbt som möjligt ut till platsen för att hjälpa vår kund. Vi skapar trygghet för kunden genom att finnas där och informera om hur vi hjälper till, säger Niklas.
Tillfälligt boende
Är brand- och rökskadorna i lägenheten stora kan hyresgästen inte bo i lägenheten förrän de är åtgärdade. Hur lång tid det tar kan variera från dagar till månader. Om hyresgästen behöver hjälp att få en annan lägenhet tills det är möjligt att flytta hem igen så betalar försäkringsbolaget merkostnaden för den extra hyran. I de fall där hyresgästen kan bo hos en vän eller släkting betalar försäkringsbolaget ersättning per dag och person. Och om det krävs boende på hotell innan boende kan lösas på annat sätt så täcker försäkringsbolaget kostnaden för det.
- Oftast är det enklast för personen att bo hemma hos någon hen känner. Där är det redan möblerat och klart, och allt som behövs för att få vardagen att fungera finns på plats. Om det blir fråga om att hitta en annan lägenhet att bo i så är det mycket som behöver ordnas för att kunna bo där, förklarar Niklas.
Krisförsäkring
I en utsatt situation kan det också kännas tryggt att ha familj eller vänner nära, och möjlighet att prata om det man gått igenom.
- Vad många inte vet är att det ingår krisförsäkring i vår hemförsäkring, säger Niklas. Det innebär att man kan få ersättning för 10 samtal med psykolog för att hantera det man har varit med om.
Ersättning för skadat lösöre
Som hyresgäst får du också ersättning för dina saker som skadats i branden.
- Tillsammans reder vi ut vad som har blivit förstört. En stor hjälp i det arbetet är om hyresgästen har fotograferat vad hen har för värdefulla saker hemma, eller har digitala kvitton på inköp. Om det inte finns får vi uppskatta vilka summor det handlar om, säger Niklas.
Skador på lägenhet och fastighet
Kostnaden för att åtgärda materiella skador i lägenheten och fastigheten går på hyresvärdens försäkring. Men, om det kan konstateras att du som hyresgäst har orsakat branden kan din hyresvärd kräva att du står för kostnaderna.
- Ansvarsförsäkringen som ingår i hemförsäkringen kan hjälpa dig om du oavsiktligt har orsakat en brand och din hyresvärd begär att du ska ta kostnaden. Tack vare den kan du få hjälp att betala även skador på fastigheten och lägenheten, säger Niklas.
Det är dock bra att känna till att om orsaken till branden är att du som hyresgäst har varit oaktsam så riskerar det att begränsa hur mycket ersättning du kan få från ditt försäkringsbolag. Det finns därför två viktiga saker att komma ihåg:
- Se till att ha en giltig hemförsäkring.
- Var försiktig och undvik brandrisker.
Om du inte har hemförsäkring hos Länsförsäkringar, kontrollera vad som ingår hos ditt försäkringsbolag.
Eidar erbjuder befintliga hyresgäster gratis hemförsäkring i 3 månader
Eidar ställer krav på att du som hyresgäst ska ha en gällande hemförsäkring, för din egen skull. En bra hemförsäkring täcker vid till exempel brand eller vattenskador i din lägenhet och vid stöld av lösöre.
Eidar har tecknat avtal med Länsförsäkringar och erbjuder därför alla som bor i Eidarlägenhet och tecknar en ny hemförsäkring hos Länsförsäkringar tre betalningsfria månader.
Läs mer på Mina sidor.
Teckna en hemförsäkring redan idag. Imorgon kan det vara för sent
Publicerad 2024-01-24