Tillsammans stoppar vi invasiva arter som hotar den biologiska mångfalden
Visste du att det finns ett antal växtarter som inte är tillåtna att odla i Sverige? Det är så kallade invasiva främmande arter. Eidar arbetar aktivt enligt Naturvårdsverkets riktlinjer för att bekämpa invasiva främmande arter som inte hör hemma i vårt ekosystem och hotar den biologiska mångfalden, eftersom de annars snabbt kan ta över stora områden.
Vad är invasiva arter?
Invasiva främmande arter har med bland annat hjälp av människor hamnat på fel plats och passar inte in i sitt nya ekosystem. De tränger ut inhemska arter och breder snabbt ut sig över stora områden. Invasiva arter är ett globalt miljöproblem och ett av de största hoten mot den biologiska mångfalden. De kan orsaka negativa effekter på jord- och skogsbruk samt på människors och djurs hälsa.
Jättebjörnloka, jättebalsamin och parkslide är några exempel på invasiva arter som finns i Sverige. På naturvardsverket.se/invasiva-frammande-arter kan du se alla arter som klassas som invasiva.
Vad gör Eidar för att bekämpa invasiva arter?
Eidar har som fastighetsägare ett ansvar för att bekämpa invasiva främmande arter som upptäcks i bolagets bostadsområden. Om en invasiv art upptäckts i ett av Eidars bostadsområden anmäler vi det till Naturvårdsverket, tar bort växterna och slänger i väl förslutna påsar på Återvinningscentralen Håjum.
Vad kan du själv göra för att hindra invasiva arter från att sprida sig?
- Självklart tar du inte med dig vilda växter eller frön hem från en utlandsresa.
- Är du osäker på en växt du tänkt ge bort eller ta emot, kolla på växtlistan över invasiva främmande arter på Naturvårdsverkets hemsida.
- Växtrester från invasiva främmande arter som jättebalsamin, jättebjörnloka och parkslide ska slängas i väl förslutna påsar i containern för brännbart restavfall på Återvinningscentralen Håjum.
- Om du upptäcker en invasiv art i ditt kvarter ska du anmäla det till Eidar genom att skicka ett mail till info@eidar.se
- Via naturvardsverket.se kan du själv rapportera vad du hittat och var, så att Naturvårdsverket kan följa hur de invasiva arterna sprider sig.
Publicerad 2021-05-27